Konfitura z dzikiej róży - przepis na dżem różany | Przepisy.pl pixel

Konfitura z dzikiej róży

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

800 gramów

1 szklanka

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.

Krok 2

Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.

Krok 3

Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.

Krok 4

Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.

Krok 5

Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.

Krok 6

Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej