
Składniki
1.5 szklanki
800 gramów
1 szklanka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.
Krok 2
Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.
Krok 3
Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.
Krok 4
Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.
Krok 5
Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.
Krok 6
Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej