Składniki
1.5 szklanki
800 gramów
1 szklanka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.
Krok 2
Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.
Krok 3
Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.
Krok 4
Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.
Krok 5
Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.
Krok 6
Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej