Konfitura z dzikiej róży - przepis na dżem różany | Przepisy.pl pixel

Konfitura z dzikiej róży

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

800 gramów

1 szklanka

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.

Krok 2

Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.

Krok 3

Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.

Krok 4

Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.

Krok 5

Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.

Krok 6

Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej