Konfitura z dzikiej róży - przepis na dżem różany | Przepisy.pl pixel

Konfitura z dzikiej róży

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

800 gramów

1 szklanka

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.

Krok 2

Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.

Krok 3

Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.

Krok 4

Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.

Krok 5

Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.

Krok 6

Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z dzikiej róży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej