
Składniki
1.5 szklanki
800 gramów
1 szklanka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.
Krok 2
Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.
Krok 3
Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.
Krok 4
Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.
Krok 5
Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.
Krok 6
Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej