
Składniki
1.5 szklanki
800 gramów
1 szklanka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce odszypułkuj, zrób mały otwór w każdym i delikatnie wyciągnij nasionka.
Krok 2
Umyj, osusz i przełóż do rondelka, dolej sok z porzeczek i zagotuj.
Krok 3
Zdejmij z ognia, wystudź i ponownie zagotuj.
Krok 4
Owoce osącz i zostaw na sicie dopóki nie ociekną z soku.
Krok 5
Cukier zagotuj razem z wodą na gęsty syrop, po czym dodaj owoce. Zagotuj, zdejmij z ognia, wystudź i ponów czynność. Przetrzyj przez sitko i podsmaż na małym ogniu.
Krok 6
Rozlej do słoiczków, zakręć i pasteryzuj pod ścierką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej