Placek drożdżowy z kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
208 osób zapisało

Składniki
260 gramów
30 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
70 mililitrów
1 szczypta
25 gramów
35 gramów
do foremki:
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
kruszonka:
250 gramów
110 gramów
100 gramów
3 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W robocie kuchennym mieszaj na wolnych obrotach drożdże, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli oraz mąkę aż składniki się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj na średnich obrotach przez ok 6 minut. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 h.

Krok 2
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Oddziel białko od żółtka. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, wymieszaj i następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3
Mieszaj, aż powstanie klasyczna kruszonka.

Krok 4
Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy ok 30cm. Wysmaruj dno i boki masłem i wysyp cukrem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj dłońmi kilka minut i przełóż do foremki. Roztrzep jajko, posmaruj wierzch ciasta i posyp kruszonką. Odstaw ciasto jeszcze na ok 20 minut do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 190 stopni przez ok 25-30 minut.


Dobra rada:
Takie klasyczne ciasto doskonale smakuje z domowymi przetworami, gęstą śmietaną lub twarogiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrupiące zwieńczenie, które w naszym przepisie dodatkowo pachnie wanilią. Przeczuwamy, że trudno będzie się doczekać, aż deser zostanie wyjęty z piekarnika! Dlatego tym bardziej nie odkładajcie wypieku na później.
Dla kogo?
Placek drożdżowy z kruszonką to prawdopodobnie jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków, który pachnie i smakuje autentyczną, domową kuchnią. Deser jak u mamy lub babci? Mamy to!
Na jaką okazję?
Wbrew powszechnej opinii zrobienie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli jednak obawiacie się swojego debiutu i przygotowywania ciasta na ważną uroczystość, zróbcie je na spokojnie w wolny weekend.
Czy wiesz, że?
Produkty użyte do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Uważajcie, by nie były ani zbyt zimne, ani zbyt gorące – w obu przypadkach ze spulchniającego działania drożdży nici.
Dla urozmaicenia:
Z kruszonką można poeksperymentować. Jeśli nie dysponujecie waniliowym akcentem, sprawdzą się cynamon lub kakao.