Placek drożdżowy z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek drożdżowy z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

260 gramów

30 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

70 mililitrów

1 szczypta

25 gramów

35 gramów

do foremki:

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

kruszonka:

250 gramów

110 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W robocie kuchennym mieszaj na wolnych obrotach drożdże, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli oraz mąkę aż składniki się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj na średnich obrotach przez ok 6 minut. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 h.

Placek drożdżowy z kruszonką - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Oddziel białko od żółtka. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, wymieszaj i następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Placek drożdżowy z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Mieszaj, aż powstanie klasyczna kruszonka.

Placek drożdżowy z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy ok 30cm. Wysmaruj dno i boki masłem i wysyp cukrem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj dłońmi kilka minut i przełóż do foremki. Roztrzep jajko, posmaruj wierzch ciasta i posyp kruszonką. Odstaw ciasto jeszcze na ok 20 minut do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 190 stopni przez ok 25-30 minut.

Placek drożdżowy z kruszonką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie klasyczne ciasto doskonale smakuje z domowymi przetworami, gęstą śmietaną lub twarogiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek drożdżowy z kruszonkąPlacek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrupiące zwieńczenie, które w naszym przepisie dodatkowo pachnie wanilią. Przeczuwamy, że trudno będzie się doczekać, aż deser zostanie wyjęty z piekarnika! Dlatego tym bardziej nie odkładajcie wypieku na później.

Dla kogo?

Placek drożdżowy z kruszonką to prawdopodobnie jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków, który pachnie i smakuje autentyczną, domową kuchnią. Deser jak u mamy lub babci? Mamy to!

Na jaką okazję?

Wbrew powszechnej opinii zrobienie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli jednak obawiacie się swojego debiutu i przygotowywania ciasta na ważną uroczystość, zróbcie je na spokojnie w wolny weekend.

Czy wiesz, że?

Produkty użyte do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Uważajcie, by nie były ani zbyt zimne, ani zbyt gorące – w obu przypadkach ze spulchniającego działania drożdży nici.

Dla urozmaicenia:

Z kruszonką można poeksperymentować. Jeśli nie dysponujecie waniliowym akcentem, sprawdzą się cynamon lub kakao.