
Składniki
30 gramów
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy sól i olej.
Krok 2
Do szklanki (250ml) mleka dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Podgrzewamy, aby mleko było ciepłe ( nie może być gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie!)
Krok 3
Rozczyn dodajemy do miski z mąkami. Mieszamy . Ciasto powinno być luźne.
Krok 4
Podsypujemy delikatnie aby uformować kulę.
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 do max 60 min.
Krok 6
Wyrośniętego ciasta NIE WYRABIAMY . Formujemy kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Krok 7
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (min. 250 stopni C).
Krok 8
Piec ok. 10-15 min.
Krok 9
Zalecam smarowanie brzegów pizzy białkiem jaja lub roztrzepanym jajkiem. Smacznego ! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























