Najlepsze ciasto do pizzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Najlepsze ciasto do pizzy

Autor: Klaudia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy sól i olej.

Krok 2

Do szklanki (250ml) mleka dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Podgrzewamy, aby mleko było ciepłe ( nie może być gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie!)

Krok 3

Rozczyn dodajemy do miski z mąkami. Mieszamy . Ciasto powinno być luźne.

Krok 4

Podsypujemy delikatnie aby uformować kulę.

Krok 5

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 do max 60 min.

Krok 6

Wyrośniętego ciasta NIE WYRABIAMY . Formujemy kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.

Krok 7

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (min. 250 stopni C).

Krok 8

Piec ok. 10-15 min.

Krok 9

Zalecam smarowanie brzegów pizzy białkiem jaja lub roztrzepanym jajkiem. Smacznego ! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Najlepsze ciasto do pizzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Oliwki w cieście
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej