
Składniki
30 gramów
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy sól i olej.
Krok 2
Do szklanki (250ml) mleka dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Podgrzewamy, aby mleko było ciepłe ( nie może być gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie!)
Krok 3
Rozczyn dodajemy do miski z mąkami. Mieszamy . Ciasto powinno być luźne.
Krok 4
Podsypujemy delikatnie aby uformować kulę.
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 do max 60 min.
Krok 6
Wyrośniętego ciasta NIE WYRABIAMY . Formujemy kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Krok 7
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (min. 250 stopni C).
Krok 8
Piec ok. 10-15 min.
Krok 9
Zalecam smarowanie brzegów pizzy białkiem jaja lub roztrzepanym jajkiem. Smacznego ! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej