Składniki
30 gramów
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy sól i olej.
Krok 2
Do szklanki (250ml) mleka dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Podgrzewamy, aby mleko było ciepłe ( nie może być gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie!)
Krok 3
Rozczyn dodajemy do miski z mąkami. Mieszamy . Ciasto powinno być luźne.
Krok 4
Podsypujemy delikatnie aby uformować kulę.
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 do max 60 min.
Krok 6
Wyrośniętego ciasta NIE WYRABIAMY . Formujemy kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Krok 7
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (min. 250 stopni C).
Krok 8
Piec ok. 10-15 min.
Krok 9
Zalecam smarowanie brzegów pizzy białkiem jaja lub roztrzepanym jajkiem. Smacznego ! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej