Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

704 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

911 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.66 szklanki

0.75 szklanki

0.5 opakowania

5 sztuk

3 szklanki

kruszonka:

0.75 szklanki

0.4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj namoczone uprzednio w ciepłym mleku drożdże i pół szklanki mąki. Naczynie z rozczynem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Do przygotowanego rozczynu dodaj resztę mąki. Na koniec wlej rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyrabiaj dłońmi, aż jego powierzchnia będzie gładka, lśniąca i zacznie odstawać od ręki.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, równomiernie rozprowadź i odstaw by podrosło.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Chłodną Kasię, mąkę i cukier wymieszaj mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką, a następnie piecz w 160 st.C około 60 minut.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak

    już robiłam wyszło bardzo pyszne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicola Matuszek

    Nicola Matuszek

    Bardzo fajny przepis ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką

Aby ciasto drożdżowe z kruszonką dostatecznie wyrosło, drożdże do rozczynu muszą być bardzo świeże i namoczone wcześniej w ciepłym, lecz nie za gorącym mleku. Nawet jeśli masz dwie lewe ręce w kuchni i przyrządzenie pysznego drożdżowego ciasta nigdy ci się nawet nie śniło, z naszym przepisem na pewno uda ci się pozytywnie zaskoczyć wszystkich domowników. Do odstawionego rozczynu i mąki dodaj rozpuszczoną i nieco przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia i wyrabiaj ciasto rękami. Zostaw je do wyrośnięcia w dużej formie i zajmij się wyrobieniem kruszonki (najpierw mikserem, potem palcami) z chłodnej kostki Kasia, cukru i mąki. Zmróź ją chwilę w zamrażalniku i zetrzyj ją na tartce wprost na wyrośnięty placek przed pieczeniem. W godzinę otrzymasz puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, a po całym domu rozejdzie się pyszny zapach świeżutkiego ciasta, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć. Podawaj ze szklanką mleka, filiżanką aromatycznej herbaty lub rozgrzewającej kawy z dodatkiem cynamonu.