Ciasto drożdżowe z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

741 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

911 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 gramów

3 sztuki

75 gramów

400 gramów

1 szklanka

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

50 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, następnie połącz z mąką i rozczynem drożdżowym i zacznij wyrabiać ciasto.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne dodaj roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiaj, uformuj kule, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniataj, następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Przygotuj kruszonkę. Połącz rozdrobnione zimne masło z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj, następnie pokrusz na wierzch ciasta w keksówce.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min, następnie piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Hexia

    Hexia , 20.06.2020

    Super przepis,zawsze się udaje a ciasto mega wysokie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką

Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią klasycznego placka drożdżowego z chrupiącą, słodką kruszonką. To proste, pyszne i klasyczne ciasto, do dziś pieczone jest w każdym niemal domu. Jeśli szukacie sprawdzonej receptury na drożdżowy deser – skorzystajcie z naszej propozycji, wywodzącej się wprost z tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej drożdżowego ciasta, ponieważ znika ze stołu w mgnieniu oka!

Dla kogo?

Dla każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką to doskonała propozycja na co dzień! Świetnie smakuje nie tylko z herbatą, ale także z kubkiem ciepłego mleka.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna kruszonka, przygotowywana z masła, mąki oraz cukru, wywodzi się z Niemiec. Dziś wykorzystywana jest na całym świecie do dekorowania ciast i deserów.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz owocowe akcenty w deserach, zaserwuj domowe ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury, podanej w osobnym naczyniu.