Ciasto drożdżowe podstawowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
10811 osób zapisało
Składniki
zaczyn:
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
ciasto właściwe:
4 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
100 gramów
kruszonka:
100 gramów
0.75 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.
Krok 2
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.
Krok 3
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki
Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.
Krok 5
Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto drożdżowe podstawowe
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom drożdżowy sukces macie w kieszeni.
Dla kogo?
Puszystemu ciastu drożdżowemu nie można się oprzeć. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu.
Na jaką okazję?
Pierwszorzędnie smakuje z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.
Czy wiesz, że?
W zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymajcie się tej zasady, a pojawienie się zakalca Wam nie grozi.
Dla urozmaicenia:
Rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjecie do swojego ciasta drożdżowego?