Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe podstawowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

468

821 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

6608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

ciasto właściwe:

4 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać ciepłe mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 2

Krok 3

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 3

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 4

Krok 5

Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 5
16

Opinie o przepisie

  • Babs

    Babs , 05.06.2024

    Ciasto pyszne, delikatne i wilgotne. Po 30min bylo upieczone. Następnym razem zmniejsze temperature do 170, spód trochę przypieczony za bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata

    Malgorzata , 21.05.2023

    Czy jeżeli użyje mąki krupczatki, mam dodać też innej mąki, czy wystarczy ten jeden rodzaj?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ciasta drożdżowego nie trzeba się "bać". Zwykle wyrasta. Zamiast świeżych drożdży można użyć instant. Jako ciekawostkę dodam, że świeże drożdże można mrozić i nie tracą swoich właściwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michalska - Gajda

    Anna Michalska - Gajda , 27.12.2021

    Ciasto można zrobić w wersji vege. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, najzdrowszy jest nierafinowany, ale wtedy ciasto zyskuje lekko kokosowy smak. Można dodać olej rafinowany wtedy w ogóle tłuszcz jest bez smak. Zamiast jajek dodałam szklankę pulpy dyniowej (dynia obrana, upieczona w piekarniku wystudzona i zmiksowana w blenderze). Ciasto zyskuje piękny kolor, dynia jest niewyczuwalna. Mleko zastąpiłam mlekiem migdałowym w takiej samej ilości. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 13.12.2021

    TAK* Żeby ciasto nie przypiekało się za mocno podczas pieczenia przed posypaniem kruszonką smaruje wierzch ciasta za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 02.08.2021

    Czy z tego ciasta można też zrobić bułeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 18.04.2021

    Czy dodanie owoców nie "zepsuje" ciasta? P. S. Wersja podstawowa jest mega pyszna i tak łatwo się robi. Przeraża to 3-godzinne oczekiwanie-czemu ma służyć?Skróciłam je do 2 godzin i ciasto wyszło, myślę, jak powinno: pyszne, puszyste, sprężyste, takie prawdziwe drożdżowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 25.05.2020

    Podpinam się pod wcześniejsze komentarze - czy można znaleźć poprzednią wersję przepisu? Po dłuższej przerwie wróciłam na stronę po przepis, coś mi nie pasowało co prawda z ilościami, ale mechanicznie zrobiłam jak zawsze - skutek był taki, że połowa ciasta wypadła mi z keksówki podczas pieczenia na dno piekarnika - i wyszedł mi w połowie zakalec. Poprzedni przepis idealnie wpasowywał się w keksówkę, tak, jak to robiła moja świętej pamięci babcia :). Ten przepis - moja rada - albo na dwie keksówki, albo połowa porcji, ewentualnie na foremkę 20x30 cm... Miło byłoby odzyskać poprzednią wersję. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iwona Kowal

    Iwona Kowal , 16.05.2020

    czy ten przepis nie był zmieniony ?? robiłam już ale inaczej z tego właśnie linku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub

    Jakub , 15.05.2020

    Jeszcze niedawno ten przepis wyglądał nieco inaczej (teraz są inne proporcje). Czy można gdzieś znaleźć jeszcze poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe podstawoweCiasto drożdżowe podstawowe

Ciasto drożdżowe to kulinarna legenda. Z jednej strony nie można mu się oprzeć, z drugiej może trochę onieśmielać. W życiu każdego amatora gotowania przychodzi jednak taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Przepis na ten przysmak brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom dotyczącym przygotowania ciasta, drożdżowy sukces masz w kieszeni. A w czym tkwi sekret przepisu na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką? Choć może wydawać się to dziwne, to w prostocie. W tym wypadku powiedzenie „geniusz tkwi w prostocie” pasuje bowiem idealnie.

Dla kogo?

Na widok puszystego ciasta drożdżowego wielu łasuchom zaczyna cieknąć ślinka. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu. Z naszym prostym ciastem drożdżowym nabierzesz pewności siebie i będziesz gotów na kolejne eksperymenty. Ciasto drożdżowe z kruszonką to coś więcej niż kawałek placka. To chwila przyjemności, w której czas naprawdę staje w miejscu.

Na jaką okazję?

Pierwszorzędnie smakuje drożdżowe ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.

Czy wiesz, że?

A jak rozpoznać dobry przepis na ciasto drożdżowe? Nie trzeba się mocno nagimnastykować. Warto bowiem pamiętać, że w zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymaj się tej zasady, a pojawienie się zakalca ci nie grozi. Wszystko wskazuje na to, że masz już wystarczającą wiedzę, że zaznajomić się dokładniej z prostym przepisem na ciasto drożdżowe.

Dla urozmaicenia:

Ciasto drożdżowe – przepis tradycyjny czy z dodatkami? W naszym przekonaniu obie wersje są doskonałe. A czym urozmaicić prosty przepis na ciasto drożdżowe? Świetnie pasują do niego rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjesz do swojego ciasta drożdżowego? Przepis podstawowy na ciasto drożdżowe z kruszonką, na szczęście, nie uwzględnia żadnych ograniczeń! Co więcej, do przepisu na ciasto drożdżowe, który opracowaliśmy, pasuje wiele znakomitych dodatków.