Ciasto drożdżowe podstawowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto drożdżowe podstawowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

459

759 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

6222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10710 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

ciasto właściwe:

4 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 2

Krok 3

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 3

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 4

Krok 5

Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 25.05.2020

    Podpinam się pod wcześniejsze komentarze - czy można znaleźć poprzednią wersję przepisu? Po dłuższej przerwie wróciłam na stronę po przepis, coś mi nie pasowało co prawda z ilościami, ale mechanicznie zrobiłam jak zawsze - skutek był taki, że połowa ciasta wypadła mi z keksówki podczas pieczenia na dno piekarnika - i wyszedł mi w połowie zakalec. Poprzedni przepis idealnie wpasowywał się w keksówkę, tak, jak to robiła moja świętej pamięci babcia :). Ten przepis - moja rada - albo na dwie keksówki, albo połowa porcji, ewentualnie na foremkę 20x30 cm... Miło byłoby odzyskać poprzednią wersję. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iwona Kowal

    Iwona Kowal , 16.05.2020

    czy ten przepis nie był zmieniony ?? robiłam już ale inaczej z tego właśnie linku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub

    Jakub , 15.05.2020

    Jeszcze niedawno ten przepis wyglądał nieco inaczej (teraz są inne proporcje). Czy można gdzieś znaleźć jeszcze poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe podstawoweCiasto drożdżowe podstawowe

W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom drożdżowy sukces macie w kieszeni.

Dla kogo?

Puszystemu ciastu drożdżowemu nie można się oprzeć. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu.

Na jaką okazję?

Pierwszorzędnie smakuje z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.

Czy wiesz, że?

W zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymajcie się tej zasady, a pojawienie się zakalca Wam nie grozi.

Dla urozmaicenia:

Rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjecie do swojego ciasta drożdżowego?