Ciasto drożdżowe podstawowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

457

613 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

100 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

kruszonka:

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 1

Krok 2

Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Ula Marszalek

    Ula Marszalek

    Super przepis. Zawsze mi wychodzi i wszyscy się zajadają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Inglot

    Izabela Inglot

    coś pięknego :-) zrobiłam je kilka razy i zawsze wychodzi idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Kiełek

    Marlena Kiełek

    Jaka duża forma do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika OConnor

    Monika OConnor

    Pyszne! Nastepnyn razem robię dwa. Rodzina je wchłonęła zanim ostygło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska

    Czy można dać drożdże suche? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Kopczyńska

    Krystyna Kopczyńska

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Wróbel

    Przemysław Wróbel

    Doskonały przepis :-) Ale nikt poza mną nie chce spróbować zrobić. Chyba dlatego, że nie mam doświadczenia i nie wystraszyło mnie drożdżowe :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Smigielski

    Edyta Smigielski

    Ile dać suchych drożdży jeżeli nie mam świeżych? Czy używając suchych drożdży wyrabiam ciasto w ten sam sposób?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kopińska

    Halina Kopińska

    pyszota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Polak

    Karina Polak

    Moja babcia takie piekła pycha ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Chamier-Gliszczyńska

    Wiola Chamier-Gliszczyńska

    Podobnie wyglądał mój pierwszy krupnik. Ciągle kaszy za mało było. W końcu dosypałam jej tyle, że chochla w niej stała na baczność. :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wiśniewska

    Małgorzata Wiśniewska

    Miałam tak z sernikiem,do którego trzeba było dodac ubitą pianę z białek i wymieszać.Po wymieszaniu i upieczeniu,nawet kury nie chciały zjeść tego "sernika" :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szczygieł

    Wioleta Szczygieł

    dzisiaj babcia zrobila dwa :) =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Chamier-Gliszczyńska

    Wiola Chamier-Gliszczyńska

    pamiętam jak dziś moje pierwsze drożdżowe- dodałam drożdży tyle ile trzeba ale jakoś mi się wydawało, że za mało. dodałam więcej. później jeszcze więcej. ciasto wyrosło na wysokość około 30cm i było niejadalne :D miałam wtedy 12 lat chyba :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lonka Jurcik

    Lonka Jurcik

    Smak z dziecinstwa,czesto na stole goscila pieczona w pamietnym prodzizu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe podstawoweCiasto drożdżowe podstawowe

Ciasto drożdżowe to bardzo popularny wypiek – właśnie z niego powstają smaczne pączki czy rogaliki. Nie jest jednak łatwe w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia konieczna jest znajomość kilku zasad. Zdecyduj się na mąkę pszenną, którą koniecznie wcześniej przesiej. Ważną zasadą jest również to, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowując rozczyn, dodaj tyle mleka, aby miał gęstość śmietany. Łącząc składniki na ciasto, dodaj rozpuszczony i koniecznie schłodzony tłuszcz. Jeśli chcesz, wsyp również ulubione bakalie. Pamiętaj również o tym, że ciasto najlepiej jest wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić swobodnie od ręki. Aby sprawdzić, czy jest dobrze wyrobione, możesz również je nacisnąć – jeśli wróci do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest gotowe. Do wyrośnięcia najlepiej pozostawić je w ciepłym miejscu. Po tym czasie należy ponownie je zagnieść. Piecz je w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo wysmarowanej tłuszczem. Samo ciasto lub gotowy wypiek można mrozić. Smacznego!