Ciasto drożdżowe podstawowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
10900 osób zapisało
Składniki
zaczyn:
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
ciasto właściwe:
4 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
100 gramów
kruszonka:
100 gramów
0.75 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.
Krok 2
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.
Krok 3
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki
Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.
Krok 5
Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto drożdżowe podstawowe
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom drożdżowy sukces macie w kieszeni.
Dla kogo?
Puszystemu ciastu drożdżowemu nie można się oprzeć. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu.
Na jaką okazję?
Pierwszorzędnie smakuje z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.
Czy wiesz, że?
W zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymajcie się tej zasady, a pojawienie się zakalca Wam nie grozi.
Dla urozmaicenia:
Rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjecie do swojego ciasta drożdżowego?