
Składniki
3 szklanki
2 łyżki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1.5 litra
0.5 łyżeczki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całkowicie rozpuścić 2 łyżki (ok.40g) masła w rondelku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia, od razu dodać mleko, cukier, sól, wymieszać dokładnie trzepaczką, potem wbić całe jajko, wymieszać, wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na ok. 5 min.
Krok 2
Do dużej miski przelać zawartość rondelka, wsypać 3 szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, potem ugniatać ciasto ręką 2-3 minuty i uformować kulę. Pozostawić ciasto pod przykryciem (folia spożywcza, ścierka kuchenna) do wyrośnięcia na 1-1.5h. Powinno niemalże podwoić wielkość.
Krok 3
Wygnieść powietrze z ciasta i wygładzić, ponownie uformować w kulkę i zostawić do ponownego wyrośnięcia, 30 min. - 1h
Krok 4
Wygnieść i wygładzić ciasto, podzielić na 16 równych, uformowanych kulek. Przygotować stolnicę i mąkę do opruszania (2 łyżki lub więcej). **(jeśli ciężko się roluje liny, można trochę zwilżyć powierzchnię pod ciastem)** Z kulki rolujemy linę na długość ok. 25 cm i szerokość ok. 1.5 cm ( mniej więcej jak nasz kciuk). Aby stworzyć warkocz, od środka liny jedną ręką rolujemy ją do siebie, a drugą od siebie. Podnieść łapiąc za końce, zobaczymy jak ładnie ciasto się zakręca (dla lepszego efektu trochę je ręcznie podkręcamy). Sklejamy końce szczypiąc je, odkładamy na deskę opruszoną mąką.
Krok 5
Gdy wszystkie już odłożymy, pozostawiamy je do przeleżakowania na ok. 30 minut. Po 15 minutach obracamy pączki na drugą stronę i czekamy 15 minut. W tym czasie można powoli nagrzewać w garnku olej do smażenia. Niech będzie to duży garnek lub patelnia, który da radę pomieścić kilka na raz (4-6 pączków) Olej powinien się nagrzać do temperatury ok 180*C
Krok 6
Pączki będziemy smażyć na średnim ogniu. Delikatnie wkładamy je uszczypniętą końcówką do oleju i kładziemy. Pilnujemy, by każda ze stron smażyła się równomiernie, dlatego też po 2-3 minutach obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do koloru złoto-brązowego. Odsączmy z tłuszczu na sitku w misce i smażymy tak samo kolejne partie.
Krok 7
Ostatnim krokiem jest opruszenie ich posypką. Do dużej papierowej torby wsypujemy 0.5 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki cukru. Wkładamy kilka pączków do torby i trzepiemy nią żeby pokryć całe pączki. Gotowe! Pączki można podawać na ciepło lub zamrozić (można je tak trzymać nawet miesiąc)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej