Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi

Autor: Izabela

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

1.5 litra

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całkowicie rozpuścić 2 łyżki (ok.40g) masła w rondelku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia, od razu dodać mleko, cukier, sól, wymieszać dokładnie trzepaczką, potem wbić całe jajko, wymieszać, wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na ok. 5 min.

Krok 2

Do dużej miski przelać zawartość rondelka, wsypać 3 szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, potem ugniatać ciasto ręką 2-3 minuty i uformować kulę. Pozostawić ciasto pod przykryciem (folia spożywcza, ścierka kuchenna) do wyrośnięcia na 1-1.5h. Powinno niemalże podwoić wielkość.

Krok 3

Wygnieść powietrze z ciasta i wygładzić, ponownie uformować w kulkę i zostawić do ponownego wyrośnięcia, 30 min. - 1h

Krok 4

Wygnieść i wygładzić ciasto, podzielić na 16 równych, uformowanych kulek. Przygotować stolnicę i mąkę do opruszania (2 łyżki lub więcej). **(jeśli ciężko się roluje liny, można trochę zwilżyć powierzchnię pod ciastem)** Z kulki rolujemy linę na długość ok. 25 cm i szerokość ok. 1.5 cm ( mniej więcej jak nasz kciuk). Aby stworzyć warkocz, od środka liny jedną ręką rolujemy ją do siebie, a drugą od siebie. Podnieść łapiąc za końce, zobaczymy jak ładnie ciasto się zakręca (dla lepszego efektu trochę je ręcznie podkręcamy). Sklejamy końce szczypiąc je, odkładamy na deskę opruszoną mąką.

Krok 5

Gdy wszystkie już odłożymy, pozostawiamy je do przeleżakowania na ok. 30 minut. Po 15 minutach obracamy pączki na drugą stronę i czekamy 15 minut. W tym czasie można powoli nagrzewać w garnku olej do smażenia. Niech będzie to duży garnek lub patelnia, który da radę pomieścić kilka na raz (4-6 pączków) Olej powinien się nagrzać do temperatury ok 180*C

Krok 6

Pączki będziemy smażyć na średnim ogniu. Delikatnie wkładamy je uszczypniętą końcówką do oleju i kładziemy. Pilnujemy, by każda ze stron smażyła się równomiernie, dlatego też po 2-3 minutach obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do koloru złoto-brązowego. Odsączmy z tłuszczu na sitku w misce i smażymy tak samo kolejne partie.

Krok 7

Ostatnim krokiem jest opruszenie ich posypką. Do dużej papierowej torby wsypujemy 0.5 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki cukru. Wkładamy kilka pączków do torby i trzepiemy nią żeby pokryć całe pączki. Gotowe! Pączki można podawać na ciepło lub zamrozić (można je tak trzymać nawet miesiąc)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Plecione koreańskie pączki Kkwabaegi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Oponki z lukrem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej