
Składniki
3 szklanki
2 łyżki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1.5 litra
0.5 łyżeczki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całkowicie rozpuścić 2 łyżki (ok.40g) masła w rondelku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia, od razu dodać mleko, cukier, sól, wymieszać dokładnie trzepaczką, potem wbić całe jajko, wymieszać, wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na ok. 5 min.
Krok 2
Do dużej miski przelać zawartość rondelka, wsypać 3 szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, potem ugniatać ciasto ręką 2-3 minuty i uformować kulę. Pozostawić ciasto pod przykryciem (folia spożywcza, ścierka kuchenna) do wyrośnięcia na 1-1.5h. Powinno niemalże podwoić wielkość.
Krok 3
Wygnieść powietrze z ciasta i wygładzić, ponownie uformować w kulkę i zostawić do ponownego wyrośnięcia, 30 min. - 1h
Krok 4
Wygnieść i wygładzić ciasto, podzielić na 16 równych, uformowanych kulek. Przygotować stolnicę i mąkę do opruszania (2 łyżki lub więcej). **(jeśli ciężko się roluje liny, można trochę zwilżyć powierzchnię pod ciastem)** Z kulki rolujemy linę na długość ok. 25 cm i szerokość ok. 1.5 cm ( mniej więcej jak nasz kciuk). Aby stworzyć warkocz, od środka liny jedną ręką rolujemy ją do siebie, a drugą od siebie. Podnieść łapiąc za końce, zobaczymy jak ładnie ciasto się zakręca (dla lepszego efektu trochę je ręcznie podkręcamy). Sklejamy końce szczypiąc je, odkładamy na deskę opruszoną mąką.
Krok 5
Gdy wszystkie już odłożymy, pozostawiamy je do przeleżakowania na ok. 30 minut. Po 15 minutach obracamy pączki na drugą stronę i czekamy 15 minut. W tym czasie można powoli nagrzewać w garnku olej do smażenia. Niech będzie to duży garnek lub patelnia, który da radę pomieścić kilka na raz (4-6 pączków) Olej powinien się nagrzać do temperatury ok 180*C
Krok 6
Pączki będziemy smażyć na średnim ogniu. Delikatnie wkładamy je uszczypniętą końcówką do oleju i kładziemy. Pilnujemy, by każda ze stron smażyła się równomiernie, dlatego też po 2-3 minutach obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do koloru złoto-brązowego. Odsączmy z tłuszczu na sitku w misce i smażymy tak samo kolejne partie.
Krok 7
Ostatnim krokiem jest opruszenie ich posypką. Do dużej papierowej torby wsypujemy 0.5 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki cukru. Wkładamy kilka pączków do torby i trzepiemy nią żeby pokryć całe pączki. Gotowe! Pączki można podawać na ciepło lub zamrozić (można je tak trzymać nawet miesiąc)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























