Owsianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

20

heart
724 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

140 gramów

200 mililitrów

360 gramów

50 gramów

30 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mleko zagotuj i wrzuć płatki owsiane, cynamon oraz pokrojone w kostkę morele. Całość gotuj około 5 minut.

Owsianka - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj.

Owsianka - Krok 2

Krok 3

Jabłka dodaj do owsianki i delikatnie wymieszaj. Po czym dodaj rodzynki.

Owsianka - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę przełóż do salaterek i posyp orzechami.

Owsianka - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • oksana drzewiecka

    oksana drzewiecka , 29.12.2017

    świetne gotowałam to 20min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OwsiankaOwsianka

Szukasz pomysłu na szybkie, smaczne i zarazem pełnowartościowe śniadanie? Owsianka to przepis, który spełnia wszystkie te kryteria. Do tej pory nie kojarzyła się jako zbyt wyszukany posiłek? Wystarczy, że wzbogacisz ją owocami, orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu. Wypróbuj nasz przepis na owsiankę na słodko, a od razu poranki staną się dużo przyjemniejsze.

Dla kogo? Każdy może przyrządzić owsiankę zgodnie ze swoimi upodobaniami. Przygotuj ją z dodatkiem owoców oraz orzechów włoskich. Owsianka z orzechami będzie idealnym wyborem na początek dnia.

Na jaką okazję? Owsianka to doskonały sposób na ciepłe śniadanie. To najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie warto zadowalać się przypadkowymi przekąskami lub wychodzić głodnym z domu. Owsianka z owocami smakuje wspaniale, w każdym wydaniu np. jako owsianka z truskawkami!

Czy wiesz, że? Przepis na owsiankę z owocami jest dziecinnie prosty. Przygotuj ją na napoju roślinnym. Dopraw do smaku cynamonem, który dobrze będzie współgrał ze smakiem jabłek. Dodaj owsiance słodyczy w naturalny sposób – dzięki suszonym morelom oraz rodzynkom.

Dla urozmaicenia: Owsiankę z jabłkiem możesz przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to pokrojenie owoców w drobną kostkę. Sprawdzą się także przetarte na mus, razem ze skórką. Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp orzechami. Przygotuj ją na smaczne śniadanie i zacznij dobrze dzień!