Owsianka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Owsianka

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

17

467 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

140 gramów

200 mililitrów

360 gramów

50 gramów

30 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj i wrzuć płatki owsiane, cynamon oraz pokrojone w kostkę morele. Całość gotuj około 5 minut.

Owsianka - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj.

Owsianka - Krok 2

Krok 3

Jabłka dodaj do owsianki i delikatnie wymieszaj. Po czym dodaj rodzynki.

Owsianka - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę przełóż do salaterek i posyp orzechami.

Owsianka - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • oksana drzewiecka

    oksana drzewiecka , 29.12.2017

    świetne gotowałam to 20min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OwsiankaOwsianka

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owsianka to doskonały sposób na ciepłe fit śniadanie. Pełna wartościowych węglowodanów, które dodają energii i sił do działania, białka oraz wapnia, a do tego smakuje wspaniale. Każdy może ją przyrządzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Żeby dodać jej witamin, przygotuj ją z dodatkiem owoców oraz orzechów włoskich. Te ostatnie to nie tylko źródło białka i minerałów, ale także zdrowych tłuszczów. Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo są sycące – a więc idealne na początek dnia. Ugotuj owsiankę na 2% mleku. Dopraw do smaku cynamonem, który dobrze będzie współgrał ze smakiem jabłek. Dodaj owsiance słodyczy w naturalny sposób – dzięki suszonym morelom oraz rodzynkom. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Sprawdzą się także przetarte na mus, razem ze skórką, w której znajduje się wiele cennych składników odżywczych – w tym aż połowa błonnika zawartego w owocu. Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp orzechami. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie i zacznij aktywny dzień!