Owsianka

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

17

440 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 gramów

200 mililitrów

360 gramów

50 gramów

30 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj i wrzuć płatki owsiane, cynamon oraz pokrojone w kostkę morele. Całość gotuj około 5 minut.

Owsianka - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj.

Owsianka - Krok 2

Krok 3

Jabłka dodaj do owsianki i delikatnie wymieszaj. Po czym dodaj rodzynki.

Owsianka - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę przełóż do salaterek i posyp orzechami.

Owsianka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • oksana drzewiecka

    oksana drzewiecka, 29.12.2017

    świetne gotowałam to 20min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OwsiankaOwsianka

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owsianka to doskonały sposób na ciepłe fit śniadanie. Pełna wartościowych węglowodanów, które dodają energii i sił do działania, białka oraz wapnia, a do tego smakuje wspaniale. Każdy może ją przyrządzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Żeby dodać jej witamin, przygotuj ją z dodatkiem owoców oraz orzechów włoskich. Te ostatnie to nie tylko źródło białka i minerałów, ale także zdrowych tłuszczów. Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo są sycące – a więc idealne na początek dnia. Ugotuj owsiankę na 2% mleku. Dopraw do smaku cynamonem, który dobrze będzie współgrał ze smakiem jabłek. Dodaj owsiance słodyczy w naturalny sposób – dzięki suszonym morelom oraz rodzynkom. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Sprawdzą się także przetarte na mus, razem ze skórką, w której znajduje się wiele cennych składników odżywczych – w tym aż połowa błonnika zawartego w owocu. Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp orzechami. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie i zacznij aktywny dzień!