
Składniki
500 gramów
2 sztuki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Twarożek przełóż do miseczki. Gruszki umyj i wykrój gniazda nasienne.

Krok 2
Gruszki pokrój w kostkę. Dodaj do twarożku. Wymieszaj i podziel na porcje. Orzechy rozkrusz i posyp po wierzchu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Twarożek z gruszką i orzechami
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Lekki serek wiejski to popularny produkt składający się z twarogu oraz śmietanki. Jest bogatym źródłem wartościowego białka, a jego delikatny smak sprawia, że można podawać go w wielu różnych wersjach – zarówno na słono, jak i na słodko, z warzywami lub z owocami. Doskonale smakuje połączony z gruszką, i taką właśnie kompozycję stosujemy w proponowanym przepisie. Wybierz soczyste odmiany tych owoców np. Klapsy lub Konferencje. Wszystkie inne również będą odpowiednie. Wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku cynamonem lub kardamonem, jeśli tylko masz ochotę na drobną modyfikację. Niewielką garść orzechów włoskich pokrusz, a potem posyp nimi serek z owocami. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podprażenie ich na suchej patelni – będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Wykorzystaj ten sprawdzony pomysł na szybką, zdrową i fit przekąskę. Twarożek z gruszką i orzechami jest pożywny i pozwoli zaspokoić głód przed obiadem. Życzymy smacznego!