Twarożek z gruszką i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Twarożek z gruszką i orzechami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

10

265 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Twarożek przełóż do miseczki. Gruszki umyj i wykrój gniazda nasienne.

Twarożek z gruszką i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Gruszki pokrój w kostkę. Dodaj do twarożku. Wymieszaj i podziel na porcje. Orzechy rozkrusz i posyp po wierzchu.

Twarożek z gruszką i orzechami  - Krok 2
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Wymysło

    Łukasz Wymysło , 18.11.2020

    Osobiście bardzo lubię twaróg z różnymi owocami, ale w tej postaci jem pierwszy raz. Przyprażone orzechy włoskie robią naprawdę swoją robotę, genialne nadają wyrazistości potrawie, cynamon tutaj bardzo pasuje, co mi się najbardziej spodobało, nie dodałem grama cukru, owoce i ich sok same z siebie nadają słodyczy w potrawie. Polecam wszystkim to zrobić Naprawdę, super wyszło.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Twarożek z gruszką i orzechami Twarożek z gruszką i orzechami

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Lekki serek wiejski to popularny produkt składający się z twarogu oraz śmietanki. Jest bogatym źródłem wartościowego białka, a jego delikatny smak sprawia, że można podawać go w wielu różnych wersjach – zarówno na słono, jak i na słodko, z warzywami lub z owocami. Doskonale smakuje połączony z gruszką, i taką właśnie kompozycję stosujemy w proponowanym przepisie. Wybierz soczyste odmiany tych owoców np. Klapsy lub Konferencje. Wszystkie inne również będą odpowiednie. Wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku cynamonem lub kardamonem, jeśli tylko masz ochotę na drobną modyfikację. Niewielką garść orzechów włoskich pokrusz, a potem posyp nimi serek z owocami. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podprażenie ich na suchej patelni – będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Wykorzystaj ten sprawdzony pomysł na szybką, zdrową i fit przekąskę. Twarożek z gruszką i orzechami jest pożywny i pozwoli zaspokoić głód przed obiadem. Życzymy smacznego!