Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

4

heart
268 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

6 łyżeczek

4 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bułkę pokrój wzdłuż na cienkie kromki.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 1

Krok 2

Roszponkę umyj, przebierz, osusz. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe cząstki (np. ósemki).

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 2

Krok 3

Mięso z kurczaka umyj, osusz. Ugotuj na parze. Po ostudzeniu pokrój na kawałki.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 3

Krok 4

Przyprawę Knorr Naturalnie smaczne sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami rozmieszaj z octem jabłkowym i niewielką ilością wody. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 4

Krok 5

Orzechy laskowe grubo posiekaj.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 5
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, manganu, witaminy E, niacyny.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Stanczuk

    Alicja Stanczuk , 31.12.2019

    ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej