Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

4

heart
269 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

6 łyżeczek

4 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bułkę pokrój wzdłuż na cienkie kromki.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 1

Krok 2

Roszponkę umyj, przebierz, osusz. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe cząstki (np. ósemki).

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 2

Krok 3

Mięso z kurczaka umyj, osusz. Ugotuj na parze. Po ostudzeniu pokrój na kawałki.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 3

Krok 4

Przyprawę Knorr Naturalnie smaczne sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami rozmieszaj z octem jabłkowym i niewielką ilością wody. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 4

Krok 5

Orzechy laskowe grubo posiekaj.

Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - Krok 5
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, manganu, witaminy E, niacyny.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Stanczuk

    Alicja Stanczuk , 31.12.2019

    ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponki, kurczaka i gruszki z grahamką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej