Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Paprykę i kalarepę pokrój w dużą kostkę. Przygotuj kilka wykałaczek.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Nadziewaj naprzemiennie warzywa na wykałaczki.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Jogurt połącz z posiekanym czosnkiem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawaj z warzywnymi szaszłykami.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowymWarzywne szaszłyki z sosem jogurtowym

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznego i zdrowego mini meal? Warzywne szaszłyki z proponowanego przepisu będą dobrym rozwiązaniem – podawane z sosem jogurtowym, są doskonałą alternatywą dla ich mięsnej wersji i świetnie sprawdzą się np. podczas spotkania z przyjaciółmi. Aby je przygotować, na początek kalarepę, pomidory oraz papryki pokrój w grubą kostkę. Następnie składniki naprzemiennie nabijaj na długą wykałaczkę. Przygotuj lekki sos jogurtowy, jako podstawę używając jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do małej, przezroczystej salaterki i udekoruj go gałązkami tymianku lub listkami świeżej bazylii. Przygotowaną wcześniej warzywną przekąskę maczaj w dipie – będzie doskonale uzupełniał smak warzyw. Jeśli zostanie Ci kilka szaszłyków i trochę dietetycznego sosu: weź je ze sobą do szkoły lub pracy. Zobacz nasz przepis i przygotuj to smaczne oraz fit mini meal!