Guacamole z waflami kukurydzianymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Guacamole z waflami kukurydzianymi

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

2

139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

80 gramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Awokado umyj, przekrój wzdłuż, usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ. Skrop obficie sokiem z limonki i rozgnieć widelcem.

Guacamole z waflami kukurydzianymi - Krok 1

Krok 2

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Papryczkę chilli umyj, osusz, drobno pokrój. Natkę kolendry umyj, osusz, posiekaj. Wymieszaj awokado z pomidorami, cebulą, papryczką chilli i kolendrą. Przełóż do miseczki. Wafle kukurydziane połam na ćwiartki. Możesz je wkładać do miseczki i w ten sposób nabierać guacamole.

Guacamole z waflami kukurydzianymi - Krok 2
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Guacamole z waflami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej