Guacamole z waflami kukurydzianymi

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

2

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

80 gramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado umyj, przekrój wzdłuż, usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ. Skrop obficie sokiem z limonki i rozgnieć widelcem.

Guacamole z waflami kukurydzianymi - Krok 1

Krok 2

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Papryczkę chilli umyj, osusz, drobno pokrój. Natkę kolendry umyj, osusz, posiekaj. Wymieszaj awokado z pomidorami, cebulą, papryczką chilli i kolendrą. Przełóż do miseczki. Wafle kukurydziane połam na ćwiartki. Możesz je wkładać do miseczki i w ten sposób nabierać guacamole.

Guacamole z waflami kukurydzianymi - Krok 2
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej