
Składniki
null szczypt
2 sztuki
null szczypt
50 gramów
200 mililitrów
2 łyżeczki
50 gramów
1 kilogram
3 sztuki
2 opakowania
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki oczyść, umyj i osusz, rozkrój w ćwiartki i wymieszaj posiekanymi listkami mięty i cukrem kandyzowanym.
Krok 2
Dopraw do smaku sokiem z limonki i pieprzem, odstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Mleko odgrzej i rozpuść w nim cukier wanilinowy i masło, nie gotuj.
Krok 4
Chałkę pokrój na kromki i maczaj w ciepłym mleku, obtocz w roztrzepanym jajku i smaż na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony, do momentu gdy tosty nabiorą złocistego koloru.
Krok 5
Podawaj razem z truskawkową sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej