Deser Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Tiramisu

Autor: Barteq95

ratingratingratingratingrating

3

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

4 łyżki

250 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.

Krok 2

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.

Krok 3

Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.

Krok 4

Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.

Krok 5

Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!

Krok 6

Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.

Krok 7

Całość odstawić na godzinkę do lodówki.

Krok 8

P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy. <br/>Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej