Deser Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Tiramisu

Autor: Barteq95

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

4 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.

Krok 2

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.

Krok 3

Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.

Krok 4

Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.

Krok 5

Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!

Krok 6

Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.

Krok 7

Całość odstawić na godzinkę do lodówki.

Krok 8

P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy.
Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej