
Składniki
250 mililitrów
2 sztuki
5 łyżek
4 łyżki
250 gramów
1 opakowanie
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.
Krok 2
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.
Krok 3
Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.
Krok 4
Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.
Krok 5
Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!
Krok 6
Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.
Krok 7
Całość odstawić na godzinkę do lodówki.
Krok 8
P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy.
Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























