
Składniki
250 mililitrów
2 sztuki
5 łyżek
4 łyżki
250 gramów
1 opakowanie
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.
Krok 2
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.
Krok 3
Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.
Krok 4
Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.
Krok 5
Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!
Krok 6
Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.
Krok 7
Całość odstawić na godzinkę do lodówki.
Krok 8
P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy.
Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej