Deser Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Deser Tiramisu

Autor: Barteq95

ratingratingratingratingrating

3

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

4 łyżki

250 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.

Krok 2

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.

Krok 3

Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.

Krok 4

Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.

Krok 5

Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!

Krok 6

Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.

Krok 7

Całość odstawić na godzinkę do lodówki.

Krok 8

P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy. <br/>Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej