Deser Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Tiramisu

Autor: Barteq95

ratingratingratingratingrating

7

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

4 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody - kawa musi być mocna. Do kawy dolewamy kieliszek amaretto (ok. 30 ml) i słodzimy ją ( ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka.

Krok 2

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (4 kopiaste łyżki), aż się wytworzyć gęsta piana.

Krok 3

Do piany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy na niskich obrotach doprowadzając do jednolitej masy.

Krok 4

Kiedy krem będzie gotowy dodajemy ~ 3 łyżki amaretto i mieszamy. Krem musi być słodki i musi mieć lekki posmak amaretto.

Krok 5

Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie i układamy na dnie pucharka. Uwaga: nie można doprowadzić do rozpuszczenia biszkoptów, mają być wilgotne ale nie rozmoczone!

Krok 6

Na biszkopty nakładamy krem i posypujemy kakao (przesiewając przez sitko), powtarzamy proces nakładając drugą warstwę biszkoptów, kremu oraz kakao.

Krok 7

Całość odstawić na godzinkę do lodówki.

Krok 8

P.S. Z racji na to, że tiramisu to deser bazujący na surowych żółtkach musimy pamiętać o dezynfekcji jaj na samym początku pracy.
Życzę smacznego i czekam na opinię kuchmistrzów :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej