Berliner luft przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Berliner luft

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

0.3 szklanki

3 łyżeczki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.

Krok 4

W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Krok 5

Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.

Krok 6

Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej