Berliner luft przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Berliner luft

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

0.3 szklanki

3 łyżeczki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.

Krok 4

W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Krok 5

Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.

Krok 6

Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej