Berliner luft przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Berliner luft

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżeczki

200 gramów

5 sztuk

1 opakowanie

0.3 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.

Krok 4

W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Krok 5

Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.

Krok 6

Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej