Berliner luft

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżeczki

200 gramów

5 sztuk

1 opakowanie

0.3 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.

Krok 4

W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Krok 5

Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.

Krok 6

Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berliner luft - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kopytka z sosem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej