
Składniki
200 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
0.3 szklanki
3 łyżeczki
500 gramów
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.
Krok 2
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.
Krok 3
Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.
Krok 4
W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Krok 5
Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.
Krok 6
Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej