Lazania na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania na słodko

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

6 sztuk

4 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

5 łyżek

1 opakowanie

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lazanie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wystudź.

Krok 2

Ubij białka i wymieszaj delikatnie z masą makową.

Krok 3

Odłóż po 1/3 posiekanych orzechów i owoców kandyzowanych do dekoracji, resztę dodaj do masy makowej.

Krok 4

Śmietanę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 5

Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia włóż 2 płaty ciasta.

Krok 6

Posmaruj niewielką ilością sosu śmietanowego i porcją masy makowej.

Krok 7

Czynność powtarzaj, do momentu wyczerpania składników.

Krok 8

Piecz 40 minut w 180 stopniach. Udekoruj odłożonymi bakaliami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej