
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
2 szklanki
5 łyżek
1 opakowanie
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lazanie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wystudź.
Krok 2
Ubij białka i wymieszaj delikatnie z masą makową.
Krok 3
Odłóż po 1/3 posiekanych orzechów i owoców kandyzowanych do dekoracji, resztę dodaj do masy makowej.
Krok 4
Śmietanę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5
Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia włóż 2 płaty ciasta.
Krok 6
Posmaruj niewielką ilością sosu śmietanowego i porcją masy makowej.
Krok 7
Czynność powtarzaj, do momentu wyczerpania składników.
Krok 8
Piecz 40 minut w 180 stopniach. Udekoruj odłożonymi bakaliami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej