
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
2 szklanki
5 łyżek
1 opakowanie
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lazanie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wystudź.
Krok 2
Ubij białka i wymieszaj delikatnie z masą makową.
Krok 3
Odłóż po 1/3 posiekanych orzechów i owoców kandyzowanych do dekoracji, resztę dodaj do masy makowej.
Krok 4
Śmietanę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5
Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia włóż 2 płaty ciasta.
Krok 6
Posmaruj niewielką ilością sosu śmietanowego i porcją masy makowej.
Krok 7
Czynność powtarzaj, do momentu wyczerpania składników.
Krok 8
Piecz 40 minut w 180 stopniach. Udekoruj odłożonymi bakaliami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej