Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…
łatwe
117 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 mililitrów
2 opakowania
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dno tortownicy (moja była średnicy 23 cm) ułóżcie biszkopty tak aby całe dno było wyłożone. Następnie zagotujcie wodę i rozpuśćcie 2 kolory galaretki (ja zrobiłam truskawkową i pomarańczową) w mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu ok. 250-300 ml. Gdy galaretki będą się studzić zacznijcie ubijać śnieżkę w 200 ml zimnego mleka. Po jej ubiciu dodajcie do niej galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszajcie. Powstałą masę wylejcie na biszkopty i dajcie do lodówki do schłodzenia.
Krok 2
Po około 15 minutach warstwa ze śnieżki powinna być już sztywna na tyle, aby móc wylać na nią kolejną warstwę. 2 serki homogenizowane przekładam do miski i następnie wlewam tam galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszam, aż uzyskam jednolitą masę. Następnie wylewam ją na tortownicę i ponownie daję do schłodzenia. Gdy kolejna warstwa jest już gotowa mam chwilkę czasu aby przygotować owoce na moje ciasto i przygotowanie ostatniej już galaretki w moim przypadku jest to cytrynowa (także w mniejszej ilości wody ok. 250-300 ml).
Krok 3
Po sprawdzeniu czy poprzednie warstwy już stężały układamy owoce (ja tym razem pokroiłam brzoskwinie z puszki na półksiężyce) i wylewamy ostatnią galaretkę na górę tak aby zakryła owoce. I gotowe, to wszystko. Teraz tylko czekamy kiedy wszystko stężeje(ok. 2 godziny) i możemy jeść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























