
Składniki
2 łyżki
800 mililitrów
2 opakowania
2 opakowania
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku zawsze robię budyń, gdyż on później musi ostygnąć. Tak więc nalewam do garnka ok. 700 ml mleka i stawiam do zagotowania. Pozostałe 100 ml wlewam do szklanki i dodaję budynie i jeśli ktoś lubi słodką masę to ok. 2 łyżki cukru. Po wymieszaniu czekam, aż mleko zacznie się gotować. Gdy to następuje wlewam budynie i mieszam aż zgęstnieje do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu budyniu odstawiam go do wystygnięcia.
Krok 2
Teraz należy przygotować ciasto. Na wstępie włączam piekarnik (mój był na 170 stopni), aby się nagrzał. Wam proponuję sprawdzić instrukcję, bo w każdym są różne poziomy pieczenia ciasta francuskiego i temperatury. Gdy piekarnik się nagrzewa na blaszkę daję papier do pieczenia a na niego wykładam ciasto francuskie. Ja jeszcze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto widelcem, aby za wysoko nie urosło. I jedno ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut.
Krok 3
Gdy ciasta są już gotowe, a budyń już zimny mogę zabierać się za masę. Najlepiej, aby margaryna była wyciągnięta z lodówki na co najmniej godzinę przed jej miksowaniem. Daję 3/4 margaryny Palmy do garnka bądź naczynia, najlepiej żeby było wysokie. Miksuję margarynę i gdy już będzie jednolita mogę dodawać zimny budyń. Dodaję go po łyżce i dokładnie miksuje, aby nie zostały grudki. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać jednolity puszysty aksamit:) To wszystko co trzeba zrobić teraz pozostaje tylko przełożenie ciast masą. Gdy już to zrobicie można całość posypać cukrem pudrem i ciasto do popołudniowej kawki gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej