Szybka karpatka z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka karpatka

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

8

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

800 mililitrów

2 opakowania

2 opakowania

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku zawsze robię budyń, gdyż on później musi ostygnąć. Tak więc nalewam do garnka ok. 700 ml mleka i stawiam do zagotowania. Pozostałe 100 ml wlewam do szklanki i dodaję budynie i jeśli ktoś lubi słodką masę to ok. 2 łyżki cukru. Po wymieszaniu czekam, aż mleko zacznie się gotować. Gdy to następuje wlewam budynie i mieszam aż zgęstnieje do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu budyniu odstawiam go do wystygnięcia.

Krok 2

Teraz należy przygotować ciasto. Na wstępie włączam piekarnik (mój był na 170 stopni), aby się nagrzał. Wam proponuję sprawdzić instrukcję, bo w każdym są różne poziomy pieczenia ciasta francuskiego i temperatury. Gdy piekarnik się nagrzewa na blaszkę daję papier do pieczenia a na niego wykładam ciasto francuskie. Ja jeszcze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto widelcem, aby za wysoko nie urosło. I jedno ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut.

Krok 3

Gdy ciasta są już gotowe, a budyń już zimny mogę zabierać się za masę. Najlepiej, aby margaryna była wyciągnięta z lodówki na co najmniej godzinę przed jej miksowaniem. Daję 3/4 margaryny Palmy do garnka bądź naczynia, najlepiej żeby było wysokie. Miksuję margarynę i gdy już będzie jednolita mogę dodawać zimny budyń. Dodaję go po łyżce i dokładnie miksuje, aby nie zostały grudki. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać jednolity puszysty aksamit:) To wszystko co trzeba zrobić teraz pozostaje tylko przełożenie ciast masą. Gdy już to zrobicie można całość posypać cukrem pudrem i ciasto do popołudniowej kawki gotowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka karpatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej