
Składniki
125 mililitrów
50 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
16 mililitrów
150 gramów
375 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód ciasta: Opakowanie herbatników (herbatniki kakaowe) z 50 gramami masła i 1 tabliczka gorzkiej czekolady zmiksować razem i wysypać na spód w formie tarty i ładnie rozprowadzić ugniatając . Następnie upiec w piekarniku na ok 20 min . Nie przejmować się jeśli ciasto po upieczeniu bd wyglądał jak nie upieczony (taki ma być )
Krok 2
Nadzienie: Pianki rozpuścić razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu , gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do ostudzenia . Następnie ubić kremówkę ( nie na sztywno ) , dodać do ubitej kremówki wystudzoną pianę i wlać alkohol ( w przepisie jest 16 ml likieru miętowego i 16 ml kakaowego , ja dodałam tylko 2 kieliszki likieru limonkowego ponieważ nie dostałam takich likierów jakie sa w przepisie , ale polecam bardzo dobre wyszło ) Ponownie zmiksować aby wszystko razem się wymieszało i wylać na spód. Na koniec dla ozdoby można posypać ciemną czekoladą i wsadzić do lodówki aby ładnie się stęgło . Jest to bardzo łatwy przepis, polecam Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej