
Składniki
125 mililitrów
50 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
16 mililitrów
150 gramów
375 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód ciasta: Opakowanie herbatników (herbatniki kakaowe) z 50 gramami masła i 1 tabliczka gorzkiej czekolady zmiksować razem i wysypać na spód w formie tarty i ładnie rozprowadzić ugniatając . Następnie upiec w piekarniku na ok 20 min . Nie przejmować się jeśli ciasto po upieczeniu bd wyglądał jak nie upieczony (taki ma być )
Krok 2
Nadzienie: Pianki rozpuścić razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu , gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do ostudzenia . Następnie ubić kremówkę ( nie na sztywno ) , dodać do ubitej kremówki wystudzoną pianę i wlać alkohol ( w przepisie jest 16 ml likieru miętowego i 16 ml kakaowego , ja dodałam tylko 2 kieliszki likieru limonkowego ponieważ nie dostałam takich likierów jakie sa w przepisie , ale polecam bardzo dobre wyszło ) Ponownie zmiksować aby wszystko razem się wymieszało i wylać na spód. Na koniec dla ozdoby można posypać ciemną czekoladą i wsadzić do lodówki aby ładnie się stęgło . Jest to bardzo łatwy przepis, polecam Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej