Ciasto Świerszcz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Świerszcz

Autor: stefinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

16 mililitrów

150 gramów

375 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód ciasta: Opakowanie herbatników (herbatniki kakaowe) z 50 gramami masła i 1 tabliczka gorzkiej czekolady zmiksować razem i wysypać na spód w formie tarty i ładnie rozprowadzić ugniatając . Następnie upiec w piekarniku na ok 20 min . Nie przejmować się jeśli ciasto po upieczeniu bd wyglądał jak nie upieczony (taki ma być )

Krok 2

Nadzienie: Pianki rozpuścić razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu , gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do ostudzenia . Następnie ubić kremówkę ( nie na sztywno ) , dodać do ubitej kremówki wystudzoną pianę i wlać alkohol ( w przepisie jest 16 ml likieru miętowego i 16 ml kakaowego , ja dodałam tylko 2 kieliszki likieru limonkowego ponieważ nie dostałam takich likierów jakie sa w przepisie , ale polecam bardzo dobre wyszło ) Ponownie zmiksować aby wszystko razem się wymieszało i wylać na spód. Na koniec dla ozdoby można posypać ciemną czekoladą i wsadzić do lodówki aby ładnie się stęgło . Jest to bardzo łatwy przepis, polecam Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej