Ciasto Świerszcz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Świerszcz

Autor: stefinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

16 mililitrów

150 gramów

375 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód ciasta: Opakowanie herbatników (herbatniki kakaowe) z 50 gramami masła i 1 tabliczka gorzkiej czekolady zmiksować razem i wysypać na spód w formie tarty i ładnie rozprowadzić ugniatając . Następnie upiec w piekarniku na ok 20 min . Nie przejmować się jeśli ciasto po upieczeniu bd wyglądał jak nie upieczony (taki ma być )

Krok 2

Nadzienie: Pianki rozpuścić razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu , gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do ostudzenia . Następnie ubić kremówkę ( nie na sztywno ) , dodać do ubitej kremówki wystudzoną pianę i wlać alkohol ( w przepisie jest 16 ml likieru miętowego i 16 ml kakaowego , ja dodałam tylko 2 kieliszki likieru limonkowego ponieważ nie dostałam takich likierów jakie sa w przepisie , ale polecam bardzo dobre wyszło ) Ponownie zmiksować aby wszystko razem się wymieszało i wylać na spód. Na koniec dla ozdoby można posypać ciemną czekoladą i wsadzić do lodówki aby ładnie się stęgło . Jest to bardzo łatwy przepis, polecam Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej