Ciasto Świerszcz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Świerszcz

Autor: stefinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 opakowanie

150 gramów

375 mililitrów

125 mililitrów

16 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód ciasta: Opakowanie herbatników (herbatniki kakaowe) z 50 gramami masła i 1 tabliczka gorzkiej czekolady zmiksować razem i wysypać na spód w formie tarty i ładnie rozprowadzić ugniatając . Następnie upiec w piekarniku na ok 20 min . Nie przejmować się jeśli ciasto po upieczeniu bd wyglądał jak nie upieczony (taki ma być )

Krok 2

Nadzienie: Pianki rozpuścić razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu , gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do ostudzenia . Następnie ubić kremówkę ( nie na sztywno ) , dodać do ubitej kremówki wystudzoną pianę i wlać alkohol ( w przepisie jest 16 ml likieru miętowego i 16 ml kakaowego , ja dodałam tylko 2 kieliszki likieru limonkowego ponieważ nie dostałam takich likierów jakie sa w przepisie , ale polecam bardzo dobre wyszło ) Ponownie zmiksować aby wszystko razem się wymieszało i wylać na spód. Na koniec dla ozdoby można posypać ciemną czekoladą i wsadzić do lodówki aby ładnie się stęgło . Jest to bardzo łatwy przepis, polecam Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Świerszcz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej