
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 szklanki
3 łyżki
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Utrzyj żółtka z cukrem i mąką.
Krok 2
Wlej 3 szklanki zimnego mleka do utartych żółtek.
Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj z masłem i cukrem waniliowym, mieszaj cały czas, po rozpuszczeniu się masła i cukru zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
Wlewaj masę żółtkową powoli do mleka, cały czas mieszając. Pozostaw na małym ogniu i mieszaj, aż masa całkiem zgęstnieje.
Krok 5
Następnie przesiej trochę mąki przez sitko do garnka, aby masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Krok 6
Na blasze poukładaj krakersy, jeden obok drugiego. Wylej masę i ułóż górną warstwę krakersów.
Krok 7
Włóż do lodówki, żeby całość zgęstniała. Potem pokrój na kształt krakersów (krakersy można zastąpić pepitkami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























