
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 szklanki
3 łyżki
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Utrzyj żółtka z cukrem i mąką.
Krok 2
Wlej 3 szklanki zimnego mleka do utartych żółtek.
Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj z masłem i cukrem waniliowym, mieszaj cały czas, po rozpuszczeniu się masła i cukru zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
Wlewaj masę żółtkową powoli do mleka, cały czas mieszając. Pozostaw na małym ogniu i mieszaj, aż masa całkiem zgęstnieje.
Krok 5
Następnie przesiej trochę mąki przez sitko do garnka, aby masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Krok 6
Na blasze poukładaj krakersy, jeden obok drugiego. Wylej masę i ułóż górną warstwę krakersów.
Krok 7
Włóż do lodówki, żeby całość zgęstniała. Potem pokrój na kształt krakersów (krakersy można zastąpić pepitkami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej