
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 szklanki
3 łyżki
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Utrzyj żółtka z cukrem i mąką.
Krok 2
Wlej 3 szklanki zimnego mleka do utartych żółtek.
Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj z masłem i cukrem waniliowym, mieszaj cały czas, po rozpuszczeniu się masła i cukru zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
Wlewaj masę żółtkową powoli do mleka, cały czas mieszając. Pozostaw na małym ogniu i mieszaj, aż masa całkiem zgęstnieje.
Krok 5
Następnie przesiej trochę mąki przez sitko do garnka, aby masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Krok 6
Na blasze poukładaj krakersy, jeden obok drugiego. Wylej masę i ułóż górną warstwę krakersów.
Krok 7
Włóż do lodówki, żeby całość zgęstniała. Potem pokrój na kształt krakersów (krakersy można zastąpić pepitkami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























