Ciasto o smaku miętowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto o smaku miętowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

4 sztuki

1.5 szklanki

null

2 łyżeczki

4 łyżeczki

0.5 litra

1 opakowanie

3 łyżki

1 opakowanie

2 opakowania

null

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

Krok 2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

Krok 4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

Krok 5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

Krok 6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

Krok 7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto o smaku miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej