PRZEPISY.PL

Ciasto o smaku miętowym

  • 90
  • 5
  • Średnie
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cukier1.5 szklanki
  • margaryna1 szt
  • jajka4 szt
  • mąka1.5 szklanki
  • ciasto:
  • proszek do pieczenia2 łyżeczki
  • żelatyna4 łyżeczki
  • śmietana kremówka0.5 l
  • cukier waniliowy1 opak
  • polewa czekoladowa1 opak
  • ciasteczka2 opak
  • na masę:
  • landrynki1 opak
  • Krok 1

    Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  • Krok 2

    Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  • Krok 3

    Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  • Krok 4

    Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  • Krok 5

    Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  • Krok 6

    Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  • Krok 7

    Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

42
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
23
osoby dodały do Mniamlisty
90''
1
Średnie
3
osoby dodały do Mniamlisty
90''
12
Trudne
3
osoby dodały do Mniamlisty
90''
12
Trudne