Placek z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placek z jabłkami

Autor: Sebastian Deptuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

0.5 kilograma

12.5 dekagrama

3 sztuki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać i pokroić w kostkę,zasypać jabłka 1 szklankę cukru na 15 min. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,i sodą ,kakaem . Masło roztopić i wlać do miski,pozostałe składniki wsypać do miski z masłem .

Krok 2

wysypać trochę mąki na stolnicę . Pozgniatać ciasto ,żeby trzymało się razem. Wałkujemy ciasto na 2-3 mm. Dzielimy ciasto na dwie części (po tyle samo ) . Smarujemy blaszkę masłem,nakładamy pierwszą warstwę ciasta i wsypujemy jabłka na ciasto i rozkładamy je równo po powierzchni .

Krok 3

Posypujemy cynamonem jabłka z góry i nakładam następną warstwę ciasta . Równo ułożyć ciasto po powierzchni . Pieczemy w 170 stopni przez 45 -50 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej