Placek z jabłkami

Autor: Sebastian Deptuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

0.5 kilograma

12.5 dekagrama

3 sztuki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać i pokroić w kostkę,zasypać jabłka 1 szklankę cukru na 15 min. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,i sodą ,kakaem . Masło roztopić i wlać do miski,pozostałe składniki wsypać do miski z masłem .

Krok 2

wysypać trochę mąki na stolnicę . Pozgniatać ciasto ,żeby trzymało się razem. Wałkujemy ciasto na 2-3 mm. Dzielimy ciasto na dwie części (po tyle samo ) . Smarujemy blaszkę masłem,nakładamy pierwszą warstwę ciasta i wsypujemy jabłka na ciasto i rozkładamy je równo po powierzchni .

Krok 3

Posypujemy cynamonem jabłka z góry i nakładam następną warstwę ciasta . Równo ułożyć ciasto po powierzchni . Pieczemy w 170 stopni przez 45 -50 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej