Placek z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z jabłkami

Autor: Sebastian Deptuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 kilograma

1 szczypta

1.5 szklanki

12.5 dekagrama

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać i pokroić w kostkę,zasypać jabłka 1 szklankę cukru na 15 min. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,i sodą ,kakaem . Masło roztopić i wlać do miski,pozostałe składniki wsypać do miski z masłem .

Krok 2

wysypać trochę mąki na stolnicę . Pozgniatać ciasto ,żeby trzymało się razem. Wałkujemy ciasto na 2-3 mm. Dzielimy ciasto na dwie części (po tyle samo ) . Smarujemy blaszkę masłem,nakładamy pierwszą warstwę ciasta i wsypujemy jabłka na ciasto i rozkładamy je równo po powierzchni .

Krok 3

Posypujemy cynamonem jabłka z góry i nakładam następną warstwę ciasta . Równo ułożyć ciasto po powierzchni . Pieczemy w 170 stopni przez 45 -50 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej