Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 kilograma
1 szczypta
1.5 szklanki
12.5 dekagrama
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obrać i pokroić w kostkę,zasypać jabłka 1 szklankę cukru na 15 min. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,i sodą ,kakaem . Masło roztopić i wlać do miski,pozostałe składniki wsypać do miski z masłem .
Krok 2
wysypać trochę mąki na stolnicę . Pozgniatać ciasto ,żeby trzymało się razem. Wałkujemy ciasto na 2-3 mm. Dzielimy ciasto na dwie części (po tyle samo ) . Smarujemy blaszkę masłem,nakładamy pierwszą warstwę ciasta i wsypujemy jabłka na ciasto i rozkładamy je równo po powierzchni .
Krok 3
Posypujemy cynamonem jabłka z góry i nakładam następną warstwę ciasta . Równo ułożyć ciasto po powierzchni . Pieczemy w 170 stopni przez 45 -50 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej