
Składniki
120 mililitrów
3 sztuki
250 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
Dodaj wodę, olej, przesianą mąkę i proszek. Ponownie zmiksuj.
Krok 3
Do wysmarowanej olejem formy wlej połowę ciasta, a do reszty dodaj kakao i wylej na jasną masę.
Krok 4
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku.
Krok 5
Przestygniętą babkę posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej