
Składniki
1 sztuka
0.25 szklanki
1.25 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zwykłe podgrzej z laską wanilii, po zagotowaniu trzymaj na gazie jeszcze przez kilka minut i mieszaj, uważając by nie wykipiało.
Krok 2
Jajko i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mlekiem skondensowanym.
Krok 3
Przestudzone mleko wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Przełóż masę do foremki i zapiekaj w kąpieli wodnej.
Krok 5
Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Cukier na karmel rozpuść w rondelku i polej deser.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej