Flan karmelowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flan karmelowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 szklanki

1.25 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zwykłe podgrzej z laską wanilii, po zagotowaniu trzymaj na gazie jeszcze przez kilka minut i mieszaj, uważając by nie wykipiało.

Krok 2

Jajko i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mlekiem skondensowanym.

Krok 3

Przestudzone mleko wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Przełóż masę do foremki i zapiekaj w kąpieli wodnej.

Krok 5

Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Krok 6

Cukier na karmel rozpuść w rondelku i polej deser.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Bigos - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej