Flan karmelowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flan karmelowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 szklanki

1.25 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zwykłe podgrzej z laską wanilii, po zagotowaniu trzymaj na gazie jeszcze przez kilka minut i mieszaj, uważając by nie wykipiało.

Krok 2

Jajko i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mlekiem skondensowanym.

Krok 3

Przestudzone mleko wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Przełóż masę do foremki i zapiekaj w kąpieli wodnej.

Krok 5

Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Krok 6

Cukier na karmel rozpuść w rondelku i polej deser.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flan karmelowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej