Flan kataloński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flan kataloński

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

35 dekagramów

350 mililitrów

3 łyżki

6 sztuk

4 dekagramy

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę cukru skarmelizuj, a gdy już będzie złocisty, wlej 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści.

Krok 2

Wlej do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstaw do zastygnięcia.

Krok 3

Utrzyj jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylej na karmel. Formę wstaw na blachę napełnioną wodą.

Krok 4

Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i zapiecz około pół godziny, po czym schłódź w lodówce.

Krok 5

Resztę cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj. Dodaj orzechy, wlej resztę soku i tak powstałą mieszanką posyp flan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej