Flan kataloński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flan kataloński

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

35 dekagramów

350 mililitrów

3 łyżki

6 sztuk

4 dekagramy

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę cukru skarmelizuj, a gdy już będzie złocisty, wlej 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści.

Krok 2

Wlej do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstaw do zastygnięcia.

Krok 3

Utrzyj jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylej na karmel. Formę wstaw na blachę napełnioną wodą.

Krok 4

Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i zapiecz około pół godziny, po czym schłódź w lodówce.

Krok 5

Resztę cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj. Dodaj orzechy, wlej resztę soku i tak powstałą mieszanką posyp flan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flan kataloński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej