
Składniki
2 kilogramy
1 szczypta
1 szczypta
paella:
40 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
125 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1.5 litra
4 łyżki
5 sztuk
sos romesco:
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Posmaruj mięso oliwą, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na gazie blachę, która pomieści mięso. Włóż mięso skórą do dołu i smaż 5 minut na dużym ogniu, odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 2
Wstaw jagnięcinę do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z pieca, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Pokrój mięso w plasterki.
Krok 3
Przygotuj sos romesco: Upraż migdały na suchej patelni. Paprykę upiecz. Gdy nieco przestygnie, obierz ze skóry, oczyść z ogonków i nasion, wrzuć do malaksera. Dodaj resztę składników sosu i zmiksuj na niezbyt gładkie puree. Dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotuj paellę: Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i posól, smaż na małym ogniu przez 5 minut aż się zeszkli. Dodaj ryż i mieszaj żeby obtoczył się w oliwie. Smaż minutę, dodaj wino i mieszając smaż kolejną minutę. Wlej bulion i dodaj szafran, mieszając gotuj około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Krok 5
Nałóż na talerze porcje paelli. Ułóż na nich plastry jagnięciny, na wierzch dodaj porcję sosu romesco. Dodaj cząstki cytryny, posyp natką i podaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



















