
Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odsączone oliwki włóż do miseczki.

Krok 2
Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

Krok 3
Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Krok 4
Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

Krok 5
Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

Krok 6
Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

Krok 7
Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
TAPAS: Marynowane oliwki
Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.