TAPAS: Marynowane oliwki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

TAPAS: Marynowane oliwki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączone oliwki włóż do miseczki.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 2

Krok 3

Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 5

Krok 6

Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 6

Krok 7

Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Modna Kobietka

    Modna Kobietka , 02.05.2017

    Uwielbiam marynowane oliwki - robi się je bardzo szybko. Najlepiej uzyć oliwek Primo Gusto wtedy mamy pewnośc, że wyjdą wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TAPAS: Marynowane oliwkiTAPAS: Marynowane oliwki

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.