
Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odsączone oliwki włóż do miseczki.

Krok 2
Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

Krok 3
Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Krok 4
Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

Krok 5
Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

Krok 6
Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

Krok 7
Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
TAPAS: Marynowane oliwki
Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.


































