TAPAS: Marynowane oliwki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

TAPAS: Marynowane oliwki

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączone oliwki włóż do miseczki.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 2

Krok 3

Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 5

Krok 6

Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 6

Krok 7

Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Modna Kobietka

    Modna Kobietka , 02.05.2017

    Uwielbiam marynowane oliwki - robi się je bardzo szybko. Najlepiej uzyć oliwek Primo Gusto wtedy mamy pewnośc, że wyjdą wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TAPAS: Marynowane oliwkiTAPAS: Marynowane oliwki

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.