TAPAS: Marynowane oliwki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

TAPAS: Marynowane oliwki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączone oliwki włóż do miseczki.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 2

Krok 3

Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 5

Krok 6

Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 6

Krok 7

Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Modna Kobietka

    Modna Kobietka , 02.05.2017

    Uwielbiam marynowane oliwki - robi się je bardzo szybko. Najlepiej uzyć oliwek Primo Gusto wtedy mamy pewnośc, że wyjdą wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TAPAS: Marynowane oliwkiTAPAS: Marynowane oliwki

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.