TAPAS: Marynowane oliwki przepis – Zobacz na przepisy.pl

TAPAS: Marynowane oliwki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączone oliwki włóż do miseczki.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 2

Krok 3

Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 5

Krok 6

Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.

TAPAS: Marynowane oliwki - Krok 6

Krok 7

Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Modna Kobietka

    Modna Kobietka , 02.05.2017

    Uwielbiam marynowane oliwki - robi się je bardzo szybko. Najlepiej uzyć oliwek Primo Gusto wtedy mamy pewnośc, że wyjdą wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TAPAS: Marynowane oliwki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - TAPAS: Marynowane oliwkiTAPAS: Marynowane oliwki

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Marynowane oliwki stanowią bowiem wyjątkowo uniwersalną bankietową przekąskę. Smak lekko słonych owoców dobrze przełamie słodka marynata. Jej przygotowanie jest proste: wystarczy, że ostudzony bulion drobiowy połączysz ze startą skórką z pomarańczy i cytryny. Pamiętaj o tym, żeby cytrusy wcześniej sparzyć przez chwilę we wrzątku. Do marynaty dodaj również świeżo wyciśnięty sok z owoców oraz oliwę z oliwek. Całość mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Umieść oliwki w przygotowanej zalewie. Aby nabrały wyrazistego smaku, odstaw je do lodówki na dwa do trzech dni. Kiedy będą gotowe, możesz dodatkowo doprawić je wybranymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się te podstawowe, np. świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne oliwki marynowane. Przed podaniem możesz nabić je na wykałaczki. Cenimy Twoją opinię, nie zapomnij zatem podzielić się wrażeniami w komentarzu poniżej.