Tapas z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tapas z ciecierzycy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

500 gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój w kostkę i zrumień na oliwie.

Krok 2

Czosnek posiekaj i wraz z kminem dodaj do chleba. Smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 4

Przełóż z powrotem na patelnię, dodaj opłukaną ciecierzycę i szpinak.

Krok 5

Podlej wodą, dodaj ocet sherry, dopraw solą i pieprzem i duś około 10 minut. Tapas z ciecierzycy można podać na ciepło, ale najlepsze jest na zimno.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tapas z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej