Tapas - co to jest? Jak zrobić?

Jeżeli chcecie przygotować spotkanie ze znajomymi w hiszpańskim stylu, to na stole nie może zabraknąć słynnego tapas. Te różnorodne przekąski serwowane w restauracjach, barach i domach zyskują coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Zobaczcie, jak przygotować tapas w domowych warunkach i zachwyćcie gości tym ciekawym zwyczajem, gdy wpadną do Was z wizytą. Jesteście gotowi na podróż prosto do Hiszpanii?

Co to jest tapas?

Urlop w Hiszpanii nie może się udać bez spróbowania pysznych tapas. Są one obecne w prawie każdej restauracji, barze, a także w domach lokalnych mieszkańców. Co to jest tapas po polsku? Ten hiszpański wyraz nie mówi nam zbyt wiele, ponieważ po przetłumaczeniu oznacza wieczko. Wszyscy jednak wiemy, że nie o przykrywkę chodzi, gdy wymawiamy słowo tapas. Pod tym określeniem kryje się cała masa hiszpańskich przekąsek w różnych formach. Niektóre z nich są bardzo małe i możemy zjeść je na kilka kęsów, a inne przybierają pokaźne rozmiary. Do najpopularniejszych przekąsek hiszpańskich należą m.in. patatas bravo, czyli pieczone ziemniaki, sery, szynki, kanapeczki oraz oliwki.

Jak zrobić tapas?

Dla Hiszpanów tapas to nie tylko przekąska, ale również element kultury i spotkań z bliskimi. Chcecie również przejąć tę tradycję w swoim domu? Naszym zdaniem jest to świetna okazja do przetestowania smacznych przekąsek i rozmów w gronie najważniejszych osób. Oto kilka pomysłów na proste tapas!

  • Deska serów – zaopatrzcie się w kilka rodzajów sera, pokrójcie je na mniejsze kawałki i zaserwujcie na stole. Przygotowanie tapas w tej formie zajmie Wam jedynie kilka minut!
  • Szynki – na Waszym stole nie może również zabraknąć pysznych szynek. My polecamy Wam wyraziste chorizo, salami, prosciutto.
  • Patatas bravas – ten hiszpański przysmak to nic innego jak pieczone ziemniaki. Koniecznie podawajcie je z aromatycznymi sosami, a nie będą miały konkurencji!
  • Tortilla española – to nic innego jak hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków oraz cebuli. Możecie zaserwować go z ulubioną szynką i serem.
  • Paella – ta hiszpańska potrawa z Walencji będzie znakomitym tapas podczas spotkania ze znajomymi. W recepturze na paellę znajdziecie m.in. ryż, szafran oraz owoce morza.
  • Pan con Tomate – ten hiszpański przysmak to cienkie kromki chleba z pomidorami i przyprawami. Idealne jako tapas!

Nasze przepisy na tapas

Pochwalcie się przed przyjaciółmi i rodziną znajomością hiszpańskich przystawek i zwyczajów. Zobaczcie kilka sprawdzonych przepisów z naszej strony, dzięki którym przyrządzicie najlepsze tapas!

Grzanki z chleba to idealny pomysł na szybką przekąskę. Jako tapas sprawdzą się naprawdę dobrze i będą smakować wszystkim gościom.

Pieczone pomidory to specjał znany w Hiszpanii. Teraz może również zagościć w Waszych domach. Pycha!

Przygotujcie marynowane oliwki i podajcie je jako przekąskę na spotkaniu z bliskimi. Szybko znikną z talerza!

Salsa verde to najlepszy dodatek do tapas. Goście zamoczą w tym sosie chleb i warzywa, dzięki czemu potrawy po kilku godzinach nie będą suche. Smacznego!