Pieczone pomidory

- Krok 1Umyte pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Dodaj rozgnieciony czosnek.
- Krok 2W miseczce wymieszaj zioła i Sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr, z oliwą z oliwek. Polej pomidorki gotowym sosem.
- Krok 3Pomidorki włóż do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni). Po 10 - 20 minutach pomidorowe tapas są gotowe.

Tymianek jest jednym ze składników ziół prowansalskich i choć powszechnie kojarzony jest z rejonem basenu Morza Śródziemnego, to występuje w całej Europie, szczególnie w naszym środkowoeuropejskim umiarkowanym klimacie. Odrobina tymianku wzbogaci smak mięs i sosów, ale również idealnie sprawdzi się w zestawieniu z warzywami, np. ziemniakami.

Pieczone pomidory
Zapieczone pomidorki są przystawką prostą w przygotowaniu, ale równocześnie wykwintną. Nie może ich zabraknąć w menu układanym na przyjęcie. Do ich przygotowania wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Wybierz takie, które będą odpowiednio dojrzałe, a tym samym najsmaczniejsze – soczyste, słodkawe i intensywnie pachnące. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na kolor – powinny być ciemnoczerwone. Nie bez znaczenia jest również miękkość, unikaj takich pomidorów, które są przesadnie twarde, mogą być bowiem nieco gorzkawe w smaku. Starannie umyte i wysuszone umieść na blasze do pieczenia. Dodaj do nich dwa rozgniecione wcześniej ząbki czosnku. Ich smak dodatkowo podkreślisz poprzez polanie wyrazistym sosem. W celu jego przygotowania, połącz w miseczce posiekane świeże – lub suszone – zioła: rozmaryn i tymianek, z sosem sałatkowym oraz oliwą z oliwek. Pomidory wstaw na odpowiedni czas do piekarnika nagrzanego do średniej temperatury. Możesz je serwować – wedle preferencji – na gorąco lub zimno. Poporcjuj do małych miseczek, a obok nich umieść wykałaczki – dzięki temu będzie można je w łatwy sposób jeść. Smacznego.