Pieczone pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
555 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Dodaj rozgnieciony czosnek.

Krok 2

W miseczce wymieszaj zioła i Sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr, z oliwą z oliwek. Polej pomidorki gotowym sosem.

Krok 3

Pomidorki włóż do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni). Po 10 - 20 minutach pomidorowe tapas są gotowe.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska , 16.07.2016

    działa- dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Przepraszamy za chwilowe problemy. Nie powinna mieć już Pani problemów z zajrzeniem do naszego przepisu. Zachęcamy do wypróbowania :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska , 15.07.2016

    502 Bad Gateway

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pomidoryPieczone pomidory

Zapieczone pomidorki są przystawką prostą w przygotowaniu, ale równocześnie wykwintną. Nie może ich zabraknąć w menu układanym na przyjęcie. Do ich przygotowania wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Wybierz takie, które będą odpowiednio dojrzałe, a tym samym najsmaczniejsze – soczyste, słodkawe i intensywnie pachnące. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na kolor – powinny być ciemnoczerwone. Nie bez znaczenia jest również miękkość, unikaj takich pomidorów, które są przesadnie twarde, mogą być bowiem nieco gorzkawe w smaku. Starannie umyte i wysuszone umieść na blasze do pieczenia. Dodaj do nich dwa rozgniecione wcześniej ząbki czosnku. Ich smak dodatkowo podkreślisz poprzez polanie wyrazistym sosem. W celu jego przygotowania, połącz w miseczce posiekane świeże – lub suszone – zioła: rozmaryn i tymianek, z sosem sałatkowym oraz oliwą z oliwek. Pomidory wstaw na odpowiedni czas do piekarnika nagrzanego do średniej temperatury. Możesz je serwować – wedle preferencji – na gorąco lub zimno. Poporcjuj do małych miseczek, a obok nich umieść wykałaczki – dzięki temu będzie można je w łatwy sposób jeść. Smacznego.