Pieczone pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

547 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Dodaj rozgnieciony czosnek.

Krok 2

W miseczce wymieszaj zioła i Sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr, z oliwą z oliwek. Polej pomidorki gotowym sosem.

Krok 3

Pomidorki włóż do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni). Po 10 - 20 minutach pomidorowe tapas są gotowe.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska , 16.07.2016

    działa- dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Przepraszamy za chwilowe problemy. Nie powinna mieć już Pani problemów z zajrzeniem do naszego przepisu. Zachęcamy do wypróbowania :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska , 15.07.2016

    502 Bad Gateway

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane pieczarki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pomidoryPieczone pomidory

Zapieczone pomidorki są przystawką prostą w przygotowaniu, ale równocześnie wykwintną. Nie może ich zabraknąć w menu układanym na przyjęcie. Do ich przygotowania wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Wybierz takie, które będą odpowiednio dojrzałe, a tym samym najsmaczniejsze – soczyste, słodkawe i intensywnie pachnące. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na kolor – powinny być ciemnoczerwone. Nie bez znaczenia jest również miękkość, unikaj takich pomidorów, które są przesadnie twarde, mogą być bowiem nieco gorzkawe w smaku. Starannie umyte i wysuszone umieść na blasze do pieczenia. Dodaj do nich dwa rozgniecione wcześniej ząbki czosnku. Ich smak dodatkowo podkreślisz poprzez polanie wyrazistym sosem. W celu jego przygotowania, połącz w miseczce posiekane świeże – lub suszone – zioła: rozmaryn i tymianek, z sosem sałatkowym oraz oliwą z oliwek. Pomidory wstaw na odpowiedni czas do piekarnika nagrzanego do średniej temperatury. Możesz je serwować – wedle preferencji – na gorąco lub zimno. Poporcjuj do małych miseczek, a obok nich umieść wykałaczki – dzięki temu będzie można je w łatwy sposób jeść. Smacznego.