Zapiekane pieczarki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pieczarki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
342 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmaż na patelni do momentu, aż odparuje z nich zupełnie sok.

Zapiekane pieczarki  - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i zalej nim pieczarki. Całość zagotuj.

Zapiekane pieczarki  - Krok 2

Krok 3

Do pieczarek dodaj posiekany szczypior i całość wymieszaj. Aby nadać daniu ostrzejszy smak, możesz posypać je startym serem.

Zapiekane pieczarki  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pieczarki Zapiekane pieczarki

Pieczarki wykorzystasz do przygotowania wielu smacznych potraw, niezależnie od pory roku. Ten przepis przynosi inspirację na pyszne grzyby zapiekane w śmietankowym sosie ze szczypiorkiem. Podasz je jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych oraz smażonych mięs – szczególnie dobrze skomponują się z wieprzowiną i drobiem. Będą też świetnie smakować w połączeniu z kopytkami, pyzami lub kluskami śląskimi. Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju do czasu, aż odparuje z nich woda i nabiorą delikatnie brązowego koloru. Kremowy sos przygotujesz na bazie gęstej kwaśnej śmietany połączonej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Zalej nim pieczarki i gotuj przez chwilę. Na koniec posyp całość drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak dania, dodaj do niego starty żółty ser, na przykład ementaler. Zapiekane pieczarki serwuj na gorąco. Mamy nadzieję, że przyrządzanie udanych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.