Zapiekane pieczarki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pieczarki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmaż na patelni do momentu, aż odparuje z nich zupełnie sok.

Zapiekane pieczarki  - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i zalej nim pieczarki. Całość zagotuj.

Zapiekane pieczarki  - Krok 2

Krok 3

Do pieczarek dodaj posiekany szczypior i całość wymieszaj. Aby nadać daniu ostrzejszy smak, możesz posypać je startym serem.

Zapiekane pieczarki  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pieczarki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pieczarki Zapiekane pieczarki

Pieczarki wykorzystasz do przygotowania wielu smacznych potraw, niezależnie od pory roku. Ten przepis przynosi inspirację na pyszne grzyby zapiekane w śmietankowym sosie ze szczypiorkiem. Podasz je jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych oraz smażonych mięs – szczególnie dobrze skomponują się z wieprzowiną i drobiem. Będą też świetnie smakować w połączeniu z kopytkami, pyzami lub kluskami śląskimi. Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju do czasu, aż odparuje z nich woda i nabiorą delikatnie brązowego koloru. Kremowy sos przygotujesz na bazie gęstej kwaśnej śmietany połączonej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Zalej nim pieczarki i gotuj przez chwilę. Na koniec posyp całość drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak dania, dodaj do niego starty żółty ser, na przykład ementaler. Zapiekane pieczarki serwuj na gorąco. Mamy nadzieję, że przyrządzanie udanych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.