Dzisiaj przenosimy się w kulinarną podróż do Włoch, ponieważ to właśnie z tych okolic pochodzi salami. Obecnie ten rodzaj kiełbasy jest znany na całym świecie, jednak wciąż wiele osób nie posiada wiedzy na temat tego produktu. Jesteście w tej grupie? Nic straconego! Zdradzamy wszystkie sekrety salami. Z czego powstaje ta kiełbasa? Z czym ją podawać? Sprawdźcie sami!
Co to jest salami?
Salami to wysuszona kiełbasa, która długo dojrzewa. Oryginalny produkt jest wytwarzany we Włoszech, w szczególności w Bolonii i Mediolanie. Początkowo kiełbasa była spożywana w tamtych rejonach, jednak teraz zachwyca się nią cały świat. Salami jest uznawane za najtrwalszą wędlinę. Z jakością wiąże się dość wysoka cena. Za jedną z najdroższych wędlin uznaje się salami. Z czego bierze się fenomen tego produktu? Oczywiście, na popularność kiełbasy wpływa wyjątkowo dobry smak. Salami jest niezwykle aromatyczne, o zapachu przypominającym kardamon.
Z czego jest zrobione salami?
Oprócz mięsa znajdziemy w tej kiełbasie słoninę oraz mnóstwo aromatycznych przypraw. Każde salami jest produkowane w podobny sposób. Mięso oraz tłuszcze są rozdrabniane na małe części, a następnie doprawiane przyprawami i dodatkami. W końcowym etapie wędlinę pakuje się do jelit lub specjalnych osłonek na mięso. Gotowy produkt dojrzewa nawet do kilku miesięcy!
Z czego robi się salami – jakie mięso?
Wokół salami krąży wiele mitów, jeden, najbardziej popularny, dotyczy mięsa, z którego jest wytwarzane. Wiele osób na pytanie: co to jest salami, odpowiada, że to rodzaj kiełbasy pochodzący z osła. To częściowo prawda, a częściowo fałsz. Rzeczywiście jeden rodzaj salami: salame di asino, pochodzi z oślego mięsa. Reszta kiełbas jest jednak wytwarzana z innych produktów.
Salami - z czego jest najczęściej wytwarzane? W supermarketach najczęściej spotkamy się z kiełbasą wieprzową. To najbardziej rozpowszechniony rodzaj salami. Bardzo często spotykamy również mieszaninę mięs, np. wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny.
Rodzaje salami
Salami pochodzi z wielu regionów, dlatego sposób przygotowania, dodatki i receptura, mogą być od siebie różne. Jesteście gotowi, by poznać najlepsze rodzaje tej kiełbasy?
Salami toscano charakteryzuje się dużymi kawałkami tłuszczu. Jest to szczególnie widoczne po przekrojeniu. Kiełbasa picante z Neapolu doskonale sprawdzi się dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Z czego jest zrobione salami tego rodzaju? Salami picante to propozycja bogata w ostre dodatki, m.in. papryczkę chili. Salami Spianata wyróżnia się charakterystycznym, płaskim kształtem. Ten rodzaj kiełbasy jest również bardzo ostry.
Dania z salami – nasze propozycje
Macie już wiedzę na temat, z czego jest salami. Czy wiedzieliście jednak, że ta kiełbasa stanowi podstawę wielu przepysznych dań? Koniecznie spróbujcie smacznych propozycji, które dla Was przygotowaliśmy.
Pozostańcie we włoskich klimatach i przyrządźcie pyszny makaron. Co powiecie na rurki z salami i warzywami? Przyrządzicie to danie w pół godziny, a efekty będą tego warte!
Mini pizze z salami? Puszyste ciasto doskonale komponuje się z aromatycznym sosem i mięsnymi dodatkami. To świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy!
Szukacie pomysłu na szybką przekąskę? Chrupiące paluszki grissini z salami to smaczna i łatwa potrawa, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi. Koniecznie spróbujcie naszych propozycji!
Komentarze (0)