Kuleczki porowe

- Krok 1Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion.
- Krok 2Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.
- Krok 3W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Krok 4Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej.
- Krok 5Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką.

Kuleczki porowe
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o ostrym smaku, na zewnątrz złociste i chrupiące. Niewielkie, idealne na jeden kęs, stanowią pyszną przekąskę na wieczór albo dodatek do dania głównego, na przykład pieczonego mięsa. W dodatku przygotowuje się je bardzo łatwo. Wystarczy poddusić do miękkości kawałki porów w bulionie, a następnie połączyć w jedną masę z mąką, mlekiem i tłuszczem. Jeśli chcesz, dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Formuj kuleczki, a następnie obtaczaj je w jajku i bułce tartej. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku porowych pulpecików, będzie dodanie do panierki ziaren sezamu albo pokruszonych płatków kukurydzianych. Smaż je na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Podaj na ciepło albo na zimno, posypane zieloną pietruszką. Pasować będą do nich różnorodne dipy, np. łagodny majonezowy albo ostry czosnkowy. Spróbuj także zawinąć je w tortillę lub pitę i serwuj jak falafel, z warzywami oraz sosami. Smacznego!