Kuleczki porowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuleczki porowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
1143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

30 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion.

Kuleczki porowe - Krok 1

Krok 2

Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.

Kuleczki porowe - Krok 2

Krok 3

W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Kuleczki porowe - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej.

Kuleczki porowe - Krok 4

Krok 5

Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką.

Kuleczki porowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 31.03.2022

    Jaka ilosc wody do zagotowania bulionetki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 06.02.2018

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jakubik

    Zofia Jakubik , 06.02.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Alama

    Karolina Alama , 31.01.2017

    Jaka surówka pasuje do porowych kulek, z czym najlepiej je podawać? Czy mogą być przygowane w naczyniu żaroodpornym?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki porowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuleczki poroweKuleczki porowe

Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o ostrym smaku, na zewnątrz złociste i chrupiące. Niewielkie, idealne na jeden kęs, stanowią pyszną przekąskę na wieczór albo dodatek do dania głównego, na przykład pieczonego mięsa. W dodatku przygotowuje się je bardzo łatwo. Wystarczy poddusić do miękkości kawałki porów w bulionie, a następnie połączyć w jedną masę z mąką, mlekiem i tłuszczem. Jeśli chcesz, dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Formuj kuleczki, a następnie obtaczaj je w jajku i bułce tartej. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku porowych pulpecików, będzie dodanie do panierki ziaren sezamu albo pokruszonych płatków kukurydzianych. Smaż je na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Podaj na ciepło albo na zimno, posypane zieloną pietruszką. Pasować będą do nich różnorodne dipy, np. łagodny majonezowy albo ostry czosnkowy. Spróbuj także zawinąć je w tortillę lub pitę i serwuj jak falafel, z warzywami oraz sosami. Smacznego!