
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
2 szklanki
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
8 łyżek
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.
Krok 3
Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
Krok 6
Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.
Krok 7
Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej