
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
2 szklanki
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
8 łyżek
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.
Krok 3
Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
Krok 6
Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.
Krok 7
Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej