Naleśniki mamusi Muminka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki mamusi Muminka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 szklanki

2 sztuki

225 gramów

1 łyżka

8 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.

Krok 3

Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

Krok 5

Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.

Krok 6

Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.

Krok 7

Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej