
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
2 szklanki
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
8 łyżek
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.
Krok 3
Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
Krok 6
Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.
Krok 7
Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej