Naleśniki mamusi Muminka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki mamusi Muminka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 szklanki

2 sztuki

225 gramów

1 łyżka

8 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.

Krok 3

Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

Krok 5

Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.

Krok 6

Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.

Krok 7

Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki mamusi Muminka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej