Składniki
100 gramów
200 mililitrów
350 gramów
75 gramów
1 sztuka
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać mikserem mąkę, sól i wodę, odstawić ciasto na 15 minut.
Krok 2
Rozgrzej patelnię z olejem, wlewaj małą łyżką wazową ciasto. Szybko smaż z obu stron. Układaj usmażone naleśniki jeden na drugim.
Krok 3
Wymieszaj w misce ser z rodzynkami, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku.
Krok 4
Masę rozsmaruj na naleśnikach, składając je w trójkąt. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, posym cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na gorący grill do skarmelizowania cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej