Naleśniki serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki serowe

Autor: Wojciech Kaszycki

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 mililitrów

350 gramów

75 gramów

1 sztuka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mikserem mąkę, sól i wodę, odstawić ciasto na 15 minut.

Krok 2

Rozgrzej patelnię z olejem, wlewaj małą łyżką wazową ciasto. Szybko smaż z obu stron. Układaj usmażone naleśniki jeden na drugim.

Krok 3

Wymieszaj w misce ser z rodzynkami, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku.

Krok 4

Masę rozsmaruj na naleśnikach, składając je w trójkąt. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, posym cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na gorący grill do skarmelizowania cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej