Meksykańskie naleśniki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie naleśniki z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

689 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

733 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

906 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

0.2 łyżeczki

0.2 łyżeczki

1 łyżeczka

nadzienie:

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

50 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: jajka, mąkę, mleko, wodę, olej, sól oraz szczyptę kuminu i kolendry. Gdy ciasto otrzyma gładką, kleistą konsystencję, smaż naleśniki.

Meksykańskie naleśniki z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w niewielką kostkę. Kolendrę posiekaj. Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę, dodaj następnie cukinię oraz fasolę i kukurydzę puszki. Dodaj kolendrę i dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Wymieszaj całość.

Meksykańskie naleśniki z warzywami - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz zawiń w naleśniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.

Meksykańskie naleśniki z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie, w rondelku, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli oraz łyżkę pokrojonej kolendry. Zagotuj.

Meksykańskie naleśniki z warzywami - Krok 4

Krok 5

Gotowy sos wlej do naczynia z naleśnikami, posyp startym serem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Meksykańskie naleśniki z warzywami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Krystian Czerwonka

    Krystian Czerwonka , 07.09.2019

    Wyszło dość mdłe za dużo kukurydzy, kabaczka i fasoli z całości farszu wyszło 5 dość sporych naleśników. Proponuje aby dać po połowie puszki kukurydzy i fasoli.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie naleśniki z warzywamiMeksykańskie naleśniki z warzywami

Dziś przedstawiamy przepis na naleśniki po meksykańsku, bo kto powiedział, że naleśniki trzeba zjadać na słodko? Przecież można przyrządzić je także w wersji obiadowej! A najlepszą opcją jest oczywiście pogodzenie tych dwóch alternatyw. Proponujemy więc: na obiad naleśniki z warzywami i sosem, a na deser z truskawkami! 

Dla kogo?

Wobec meksykańskich naleśników obojętnie nie przejdą fani wyrazistych smaków. Nie odmówią im osoby, które dodają sos tabasco, kukurydzę czy papryczki chili do niemal wszystkiego.

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki z warzywami to dobra propozycja na obiad, zwłaszcza kiedy mamy już dość kotletów, zup czy gotowych dań. Warto się nimi zainteresować, kiedy za oknem jest zimno, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego.

Czy wiesz, że?

Niewykluczone, że naleśniki jedzono już w starożytności. Ich odkrycie przypisują sobie Włosi, którzy twierdzą, że wynaleziono we Florencji w XVI w., gdzie trafiły za sprawą Katarzyny Medycejskiej.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie naleśniki z warzywami dla podkreślenia smaku można polewać ketchupem.