Składniki
150 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.
Krok 2
Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.
Krok 3
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.
Krok 4
Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet ze szpinakiem
Frittatę, czyli włoską wersję omletu, przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw, mięsa czy owoców morza. W wersji z tego przepisu danie to zostało wzbogacone szpinakiem oraz grecką fetą. Aby je przyrządzić, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożony szpinak – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii. Frittata to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem – przekonaj się.