Omlet ze szpinakiem i fetą – przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Omlet ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

heart
1469 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1046 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3015 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.

Omlet ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Omlet ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.

Omlet ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.

Omlet ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Lusi

    Lusi , 18.02.2024

    Właśnie piekę. Farsz znakomity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Omlet ze szpinakiem albo z pieczarkami i rozmarynem super pasują na zimowe śniadanie. Dodaję jeszcze podsmażone pomidorki koktajlowe z całą gałązką. Wygląda i smakuje przepysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mała Mi

    Mała Mi , 13.09.2021

    Zawsze najpierw ubijam białka, a potem dodaję żółtka i mleko. Dzięki temu omlet jest puszysty, nawet z dodatkami. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Krawczyk

    Joanna Krawczyk , 13.06.2021

    TAK. ale ja robię podobny przepis tylko dodaję jeszcze pomidorki koktajlowe lub zamiast sera fety ser halloumi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edith Fabiszak

    Edith Fabiszak , 24.03.2019

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ze szpinakiemOmlet ze szpinakiem

Do opracowania przepisu na omlet ze szpinakiem zainspirowała nas frittata, czyli śródziemnomorski pomysł na proste, a zarazem pyszne danie jajeczne. W naszej wersji postanowiliśmy je wzbogacić szpinakiem oraz grecką fetą. Zielony akcent sprawia, że potrawa smakuje i wygląda świeżo. Bez obaw, zrobienie omletu szpinakowego nie zajmie dużo czasu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem na omlet ze szpinakiem i fetą – przekonaj się.

Dla kogo?

Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch omletu ze szpinakiem posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Widzisz? Zapowiada się na to, że w recepturze omletu ze szpinakiem raczej żadna trudność cię nie zaskoczy!

Na jaką okazję?

Omlet ze szpinakiem to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Pyszny omlet ze szpinakiem i fetą przyrządzić można nawet w biegu, więc jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z nagłym atakiem głodu.

Czy wiesz, że?

Omlety przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw lub mięsa.

Dla urozmaicenia:

Aby przyrządzić omlet ze szpinakiem mrożonym, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożone warzywo – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Omlet szpinakowy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii.