
Składniki
150 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.

Krok 2
Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Krok 3
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.

Krok 4
Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet ze szpinakiem
Do opracowania przepisu na omlet ze szpinakiem zainspirowała nas frittata, czyli śródziemnomorski pomysł na proste, a zarazem pyszne danie jajeczne. W naszej wersji postanowiliśmy je wzbogacić szpinakiem oraz grecką fetą. Zielony akcent sprawia, że potrawa smakuje i wygląda świeżo. Bez obaw, zrobienie omletu szpinakowego nie zajmie dużo czasu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem na omlet ze szpinakiem i fetą – przekonaj się.
Dla kogo?
Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch omletu ze szpinakiem posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Widzisz? Zapowiada się na to, że w recepturze omletu ze szpinakiem raczej żadna trudność cię nie zaskoczy!
Na jaką okazję?
Omlet ze szpinakiem to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Pyszny omlet ze szpinakiem i fetą przyrządzić można nawet w biegu, więc jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z nagłym atakiem głodu.
Czy wiesz, że?
Omlety przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw lub mięsa.
Dla urozmaicenia:
Aby przyrządzić omlet ze szpinakiem mrożonym, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożone warzywo – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Omlet szpinakowy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii.