Omlet ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

1297 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.

Omlet ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Omlet ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.

Omlet ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.

Omlet ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Mała Mi

    Mała Mi , 13.09.2021

    Zawsze najpierw ubijam białka, a potem dodaję żółtka i mleko. Dzięki temu omlet jest puszysty, nawet z dodatkami. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Krawczyk

    Joanna Krawczyk , 13.06.2021

    TAK. ale ja robię podobny przepis tylko dodaję jeszcze pomidorki koktajlowe lub zamiast sera fety ser halloumi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edith Fabiszak

    Edith Fabiszak , 24.03.2019

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ze szpinakiemOmlet ze szpinakiem

Do opracowania przepisu na omlet ze szpinakiem zainspirowała nas frittata, czyli śródziemnomorski pomysł na proste, a zarazem pyszne danie jajeczne. W naszej wersji postanowiliśmy je wzbogacić szpinakiem oraz grecką fetą. Zielony akcent sprawia, że potrawa smakuje i wygląda świeżo. Bez obaw, zrobienie omletu szpinakowego nie zajmie dużo czasu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem na omlet ze szpinakiem i fetą – przekonaj się.

Dla kogo?

Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch omletu ze szpinakiem posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Widzisz? Zapowiada się na to, że w recepturze omletu ze szpinakiem raczej żadna trudność cię nie zaskoczy!

Na jaką okazję?

Frittata to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Pyszny omlet ze szpinakiem i fetą przyrządzić można nawet w biegu, więc jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z nagłym atakiem głodu.

Czy wiesz, że?

Frittatę, czyli włoską wersję omletu, przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw, mięsa czy owoców morza.

Dla urozmaicenia:

Aby przyrządzić omlet ze szpinakiem mrożonym, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożone warzywo – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Omlet szpinakowy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii.