Omlet ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1064 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

698 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.

Omlet ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Omlet ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.

Omlet ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.

Omlet ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Edith Fabiszak

    Edith Fabiszak , 24.03.2019

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ze szpinakiemOmlet ze szpinakiem

Frittatę, czyli włoską wersję omletu, przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw, mięsa czy owoców morza. W wersji z tego przepisu danie to zostało wzbogacone szpinakiem oraz grecką fetą. Aby je przyrządzić, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożony szpinak – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii. Frittata to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem – przekonaj się.