Stek z łososia na szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z łososia na szpinaku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

450 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia podziel na cztery porcje i posyp przyprawą Knorr.

Stek z łososia na szpinaku   - Krok 1

Krok 2

Doprawioną rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni.

Stek z łososia na szpinaku   - Krok 2

Krok 3

W tym czasie umyj dokładnie (lub rozmroź) szpinak i odsącz go. Na patelni z margaryną zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodaj szpinak. Smaż przez minutę.

Stek z łososia na szpinaku   - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr połącz ze śmietaną i wlej do szpinaku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gdy tylko szpinak zgęstnieje, przełóż go na talerz. Podawaj z usmażonym łososiem. Potrawę możesz serwować z cząstką cytryny i ugotowanym ryżem.

Stek z łososia na szpinaku   - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Basia Janicka

    Basia Janicka , 24.06.2019

    Poprostu pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z łososia na szpinaku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z łososia na szpinaku  Stek z łososia na szpinaku

Pyszny i wykwintny obiad w 30 minut? Bardzo proszę. Stek z łososia z dodatkiem szpinaku to klasyczne połączenie. Soczyste porcje filetów z łososia i kremowo-śmietanowy szpinak z nutą czosnku tworzą zgrany zespół. Uwielbiane przez wielu różowe mięso ryby wystarczy posypać mieszanką odpowiednich przypraw i smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby patelnia, na której smażysz rybę nie była zbytnio nagrzana, bo łosoś nie usmaży się prawidłowo – będzie spalony z wierzchu a surowy w środku. Szpinak, tworzący pyszną podstawę, dania wrzuć na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Możesz użyć zarówno świeżych lisków, jak i mrożonych. Dodaj do nich śmietanę zmieszaną z sosem czosnkowo-serowym – jest idealny na potrzeby tego przepisu. Stek z łososia możesz serwować samodzielnie, albo z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.