Słodko-słony omlet, prosty w wykonaniu i łagodny w smaku – oto tamago, przysmak kuchni japońskiej, idealny na śniadanie. Jego puszysta, ale zwarta struktura i delikatna konsystencja to propozycja nie tylko na pierwszy posiłek dnia. Jeśli myśleliście, że kuchnia japońska może się kojarzyć wyłącznie z sushi, koniecznie usmażcie pyszny omlet tamago. Przygotowanie go nie zabierze dużo czasu, a efekt z pewnością jest wart poświęcenia mu nieco uwagi.

Tamago – co to jest i z czego jest wykonany?

Chociaż omlety cieszą się dużą popularnością wśród dań śniadaniowych, tamago nieco różni się od dobrze znanych wersji. Różnica występuje nie tylko w smaku, ale i formie. Technika zwijania warstw cienkiego jajecznego ciasta sprawia, że omlet tamago jest bardziej puszysty i aksamitny podczas degustacji. Co to jest tamago? Sekretem jego smaku są składniki, takie jak słodkie wino ryżowe mirin oraz dashi – bulion rybny i to one nadają mu charakterystycznego smaku. Jeśli chcecie przygotować w domu omlet tamago, przepis uwzględnia przede wszystkim jajka, sos sojowy, cukier i trochę oliwy do smażenia. Jak wykonać to danie krok po kroku?

Przygotowanie omletu tamago – o czym warto wiedzieć?

Wiecie już, co to jest tamago i jakie składniki należy zgromadzić do jego wykonania. Jednak aby wyszedł dokładnie tak, jak w kraju Kwitnącej Wiśni, ważne jest również odpowiednie przygotowanie. Będziecie potrzebować 4 jajka, 2 łyżki wina ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżek bulionu dashi. Rozbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą widelca. Nie używajcie do tego celu miksera – ważne jest, żeby jajka były wymieszane, ale nie ubite na pianę. To właśnie będzie miało wpływ na konsystencję omletu. Dodajcie resztę składników i dokładnie wymieszajcie. Rozgrzejcie patelnię i posmarujcie niewielką ilością tłuszczu. Nie powinien on być zbyt gorący, ponieważ ciasto zacznie się przypalać i trudno będzie zrolować tamago.

W jaki sposób smażyć omlet tamago?

Nawet jeśli smażyliście już klasyczny omlet lub jego bardziej egzotyczne wersje, takie jak omlet po meksykańsku czy omlet tajski, musicie wiedzieć, że japoński omlet tamago wymaga nieco innej techniki smażenia. Wylejcie cienką warstwę masy jajecznej na patelnię i smażcie przez chwilę, aż jajka się zetną. Wówczas za pomocą łopatki delikatnie zacznijcie zwijać omlet od jednej strony, tworząc wałeczek. Zrolowany omlet pozostawcie jeszcze na patelni, przesuwając go na jej koniec. W wolne miejsce wylejcie kolejną warstwę jajecznej masy w taki sposób, aby połączyła się z poprzednią. Gdy się zetnie, powtórzcie proces zawijania i wylejcie kolejną, aż do wyczerpania zawartości miski. W ten sposób uformujecie kilka warstw, a omlet będzie gruby i odpowiednio zrolowany.

Jak podawać tamago w różnych wersjach?

Upieczony omlet zdejmijcie z patelni i przełóżcie na deskę. Wyrównajcie jego kształt, formując prostokątny wałek. Możecie użyć także do tego bambusowej maty do sushi. Następnie pokrójcie tamago na równe plastry. Propozycji jego podania jest sporo. Może być on składnikiem sushi, wówczas układa się omlet na małych kulkach ryżu i owija płatem suszonego wodorostu nori. Taka wersja występuje najczęściej w menu każdej japońskiej restauracji sushi. Może być także składnikiem waszego lunch boxu. Pokrojony na kawałki świetnie komponuje się z warzywami i kawałkami mięsa. Podajcie go jako danie śniadaniowe z dodatkiem ryżu i marynowanych warzyw i sosu sojowego, a wasze śniadanie stanie się ulubionym posiłkiem w ciągu całego dnia.

W jakiej postaci można zabrać jajka do pracy?

Nie tylko omlet tamago urozmaici wam przerwę w pracy. W poszukiwaniach idealnego dania do śniadaniówki potrawy z jajek są czasem niesłusznie pomijane. A przecież kanapki z pastą jajeczną i awokado, połączone z majonezem Hellmann’s, ułożone na chlebkach ryżowych to doskonała propozycja na szybki posiłek w przerwie między obowiązkami zawodowymi. Podobnie jak pełne smaku roladki z szynki konserwowej z jajkiem i chrzanem. Lubicie sałatki? W takim razie spakujcie w pojemnik sałatkę jajeczną z grzankami i żółtym serem. Jajka można przygotować na tak wiele sposobów, że każda chwila przeznaczona na posiłek w ciągu dnia stanie się wyjątkowo smaczna!