Jak się robi omleta na słodko? Z czym go usmażyć i podawać?
Złocisty, aromatyczny i niezwykle smaczny! Omlet to potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów i podawać z przeróżnymi składnikami, a i tak zawsze wyjdzie przepyszny. Bazujący na jajkach placek najlepiej smakuje na śniadanie, a dobre śniadanie “poprawia” humor. Jak się robi omleta na słodko? Co można do niego dodać? Sprawdzamy!
Czym jest omlet?
Omlet to rodzaj dość cienkiego placka przyrządzonego ze smażonych jaj. W zależności od rodzaju omletu jaja mogą być dodawane w całości lub najpierw żółtka a później ubite na gęstą pianę białka, co ma znaczący wpływ na puszystość i elastyczność powstałego ciasta. Omlety były znane już w czasach starożytnego Rzymu, jednak uważa się, że dopiero Francuzi udoskonalili recepturę, urozmaicili ich smak i odkryli, jak się robi omlet na słodko i słono. Obecnie placki na bazie jaj są popularnym daniem śniadaniowym niemal na całym świecie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów i podawać w wersji wytrawnej, pikantnej lub przyjemnie słodkiej.
Różne rodzaje omletów – jak je zrobić?
- Jeśli się zastanawiacie, jak się robi omleta na słodko, warto wcześniej poznać różne rodzaje tego przysmaku, tak chętnie przygotowywanego w wielu kuchniach świata. Do najbardziej popularnych rodzajów omletów należą:
- omlet francuski (naturalny) przyrządzany z jaj, odrobiny mleka oraz przypraw i smażony na maśle. Gdy zetnie się ze strony przylegającej do patelni, na wierzchu należy ułożyć wybrane dodatki, złożyć na pół i jeszcze chwilę podsmażać;
- omlet biszkoptowy (rzymski) składa się z żółtek, ubitych na sztywno białek oraz niewielkiej ilości przesianej mąki pszennej. Dzięki tym składnikom jest bardzo delikatny, puszysty i doskonale nadaje się do przyrządzenia zarówno na słono, jak i w wersji słodkiej;
- omlet tamagoyaki (japoński) smażony warstwowo na prostokątnej patelni, a następnie zawijany tak, by tworzył roladę.
Jak się robi omleta na słodko?
Omlet z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany to danie, za którym przepadają koneserzy wszelkich słodkości. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto od czasu do czasu zaskoczyć domowników i zamiast jajecznicy czy owsianki zaserwować puszysty placek. Jak usmażyć omlet na słodko? Do tego celu wystarczy dobra patelnia z nieprzywierającym dnem, kilka kurzych jaj oraz parę innych składników, które zazwyczaj można znaleźć w kuchennych szafkach. Mieszając żółtka z ubitymi białkami, cukrem pudrem i mlekiem uzyskamy ciasto na wyśmienity omlet z nutellą, który pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli domownicy.
A jak zrobić omlet na słodko ze świeżymi owocami? Najlepsze ciasto to takie puszyste i mięciutkie, dlatego jeśli planujecie zrobić słodkie danie z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców, warto przygotować omlet biszkoptowy z niewielką ilością mąki, która wraz z pianą z białek sprawi, że placki będą leciutkie jak chmurki.
Z czym podawać słodki omlet?
Wiecie, jak zrobić omleta na słodko, ale nie macie pomysłu na różne dodatki? Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Puszyste, pachnące placki doskonale smakują z dodatkiem świeżych owoców, jak np. truskawki, maliny, banany, jagody czy pokrojone w kostkę dojrzałe mango. Porcję owoców można oprószyć cukrem pudrem lub dla smaku polać odrobiną roztopionej czekolady mlecznej. Świetnym dodatkiem do omletu jest również serek, np. mascarpone lub homogenizowany. Gorące ciasto z patelni smakuje również pysznie w towarzystwie słodkich dżemów, konfitur oraz masła orzechowo-czekoladowego. Taki omlet biszkoptowy z ulubionym dżemem smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić szybko omlet na słodko?
Gdy rano przed wyjściem do pracy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania, warto kanapkę zastąpić podanym na ciepło omletem typu francuskiego, który nie wymaga ubijania białek. Wystarczy rozmieszane widelcem jajka zmieszać z odrobiną jogurtu lub mleka, dodać trochę cukru i wlać na patelnie z rozgrzanym masłem. Po usmażeniu z dwóch stron gotowy omlet można podawać z wybranymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)