Omlet to proste danie na bazie jajek, które można serwować na wiele sposobów. Jak przygotować jego idealną wersję? Obejrzyj video z intrukcją i przeczytaj ten krótki poradnik.


Czego potrzeba, żeby zrobić omlet?

Istnieje kilka odmian tej potrawy. Najpopularniejszą jest omlet francuski. Składa się tylko z jajek i opcjonalnie z odrobiny mąki. Do jego słodkiej wersji często dodaje się dżemy i owoce. Do słonej pasują natomiast warzywa, takie jak brokuły czy pomidory. Wypróbuj również omlet francuski z groszkiem, do którego przyrządzenia wykorzystać możesz zarówno świeże, jak i konserwowe warzywo. Jeśli planujesz podać tę potrawę na wykwintne śniadanie, dodaj do niej kapary lub ser pleśniowy. Uważaj jednak, by nie przesadzić – ich smak jest na tyle wyrazisty, że może przyćmić danie. Nieco więcej składników potrzeba do zrobienia omletu hiszpańskiego. Jeśli chodzi o ten wariant, należy pamiętać, że omletem jest nazywany jedynie poza Hiszpanią, w wersji oryginalnej nosi bowiem nazwę tortilla española. Podstawą tej potrawy, oprócz jajek, są ziemniaki. W Polsce ten omlet często podawany jest z cebulą, kiełbasą chorizo i warzywami.

Jak zrobić omlet?

Przygotowanie omletu jest dość proste. Na jedną porcję użyj 2-3 jajka. Kiedy przygotowujesz wersję francuską roztrzep je rózgą i połącz z mąką oraz wybranymi przyprawami. Tak przygotowane wylej na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zaczną się ścinać. Lekko potrząśnij patelnią kilka razy, dzięki czemu więcej masy znajdzie się na jej dnie. Następnie przykryj ją i poczekaj chwilę, wystarczy kilka minut. Na część omletu nałóż dodatki, złóż go na pół i znów krótko podsmaż. Robiąc wersję hiszpańską, najpierw podsmaż ziemniaki. Kiedy się lekko zarumienią, odsącz je z tłuszczu, dodaj roztrzepane jajka i smaż do momentu ich ścięcia pod przykryciem. Ziemniaki możesz również najpierw ugotować, a następnie połączyć je z jajkami.

O czym należy pamiętać, robiąc omlet?

Istnieje kilka trików, dzięki zastosowaniu których omlet wyjdzie idealny. Zadbaj przede wszystkim o to, żeby patelnia, na którą wlewasz masę była dobrze nagrzana. Smaż jednak na średniej mocy palnika, unikniesz w ten sposób przypalenia. Pamiętaj o tym, że omlety są bardzo delikatne. Kiedy jajka się ścinają, nie próbuj podważać ich brzegów szpatułką – wyjątek stanowi omlet hiszpański, w którym można je lekko odgiąć. Dzięki temu usmaży się równomiernie. Warto lekko potrząsnąć patelnią, żeby masa jajeczna łatwiej się po niej rozpływała. Nie próbuj mieszać i dziurawić omletu. Gotowe danie nakładaj na talerz, zsuwając bezpośrednio z patelni. Jeśli chcesz, żeby omlet był puszysty, dokładnie roztrzep jajka. Dzięki temu masa będzie dobrze napowietrzona. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli ubijesz białka na pianę. Dopiero wtedy dodaj do nich żółtka i ostrożnie wymieszaj. Otrzymasz wtedy omlet nazywany angielskim. Spróbuj np. kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem. Sprawdź też użycie śmietany zamiast mleka.