Omlet to proste danie na bazie jajek, które można serwować na wiele sposobów. Jak przygotować jego idealną wersję? Przeczytaj ten krótki poradnik.

Czego potrzeba, żeby zrobić omlet?

Istnieje kilka odmian tej potrawy. Najpopularniejszą jest omlet francuski. Składa się tylko z jajek i opcjonalnie z odrobiny mąki. Do jego słodkiej wersji często dodaje się dżemy i owoce. Do słonej pasują natomiast warzywa, takie jak brokuły czy pomidory. Wypróbuj również omlet francuski z groszkiem, do którego przyrządzenia wykorzystać możesz zarówno świeże, jak i konserwowe warzywo. Jeśli planujesz podać tę potrawę na wykwintne śniadanie, dodaj do niej kapary lub ser pleśniowy. Uważaj jednak, by nie przesadzić – ich smak jest na tyle wyrazisty, że może przyćmić danie. Nieco więcej składników potrzeba do zrobienia omletu hiszpańskiego. Jeśli chodzi o ten wariant, należy pamiętać, że omletem jest nazywany jedynie poza Hiszpanią, w wersji oryginalnej nosi bowiem nazwę tortilla española. Podstawą tej potrawy, oprócz jajek, są ziemniaki. W Polsce ten omlet często podawany jest z cebulą, kiełbasą chorizo i warzywami.

Jak zrobić omlet?

Przygotowanie omletu jest dość proste. Na jedną porcję użyj 2-3 jajka. Kiedy przygotowujesz wersję francuską roztrzep je rózgą i połącz z mąką oraz wybranymi przyprawami. Tak przygotowane wylej na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zaczną się ścinać. Lekko potrząśnij patelnią kilka razy, dzięki czemu więcej masy znajdzie się na jej dnie. Następnie przykryj ją i poczekaj chwilę, wystarczy kilka minut. Na część omletu nałóż dodatki, złóż go na pół i znów krótko podsmaż. Robiąc wersję hiszpańską, najpierw podsmaż ziemniaki. Kiedy się lekko zarumienią, odsącz je z tłuszczu, dodaj roztrzepane jajka i smaż do momentu ich ścięcia pod przykryciem. Ziemniaki możesz również najpierw ugotować, a następnie połączyć je z jajkami.

O czym należy pamiętać, robiąc omlet?

Istnieje kilka trików, dzięki zastosowaniu których omlet wyjdzie idealny. Zadbaj przede wszystkim o to, żeby patelnia, na którą wlewasz masę była dobrze nagrzana. Smaż jednak na średniej mocy palnika, unikniesz w ten sposób przypalenia. Pamiętaj o tym, że omlety są bardzo delikatne. Kiedy jajka się ścinają, nie próbuj podważać ich brzegów szpatułką – wyjątek stanowi omlet hiszpański, w którym można je lekko odgiąć. Dzięki temu usmaży się równomiernie. Warto lekko potrząsnąć patelnią, żeby masa jajeczna łatwiej się po niej rozpływała. Nie próbuj mieszać i dziurawić omletu. Gotowe danie nakładaj na talerz, zsuwając bezpośrednio z patelni. Jeśli chcesz, żeby omlet był puszysty, dokładnie roztrzep jajka. Dzięki temu masa będzie dobrze napowietrzona. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli ubijesz białka na pianę. Dopiero wtedy dodaj do nich żółtka i ostrożnie wymieszaj. Otrzymasz wtedy omlet nazywany angielskim. Spróbuj np. kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem. Sprawdź też użycie śmietany zamiast mleka.

Kliknij, żeby zobaczyć video z instrukcją.