Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

2384 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2995 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

dip:

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

omlet:

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.25 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja oddziel od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę, pomieszaj z żółtkami i łyżką mąki.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 1

Krok 2

Pomidorki przekrój na pół, cebule dymkę pokrój w półplastry. Drobno posiekaj szczypior. Awokado obierz, usuń pestkę i skrój w kostkę. Paprykę pokrój w kosteczkę.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj koperek i pietruszkę. Czosnek drobno posiekaj, dodaj łyżkę majonezu i jogurtu. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej Ramie podsmaż warzywa i przełóż je na bok. Na patelnie wlej jaja z mąką, chwilę podsmaż i dodaj na powrót warzywa. Umieść je wszystkie tylko na połówce omletu, z wierzchu posyp serem.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 4

Krok 5

Omlet smaż bardzo powoli pod przykryciem do ścięcia się jajek.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 5

Krok 6

Przełóż na talerz. W środek włóż łyżkę dipu ziołowego. Omlet złóż na pół i posyp szczypiorkiem.

Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz nie dosmażać omletu do końca, delikatnie wilgotny smakuje lepiej.

13

Opinie o przepisie

  • Teresa  Majcher

    Teresa Majcher , 31.03.2020

    pewnie ze tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria Piasny

    maria Piasny, 07.01.2020

    pycha mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna S

    Anna S, 07.01.2020

    super na śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Zelek

    Iwona Zelek, 24.09.2019

    Pyyyyycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eib Hlin

    Eib Hlin, 05.01.2019

    zamiast pomidorów pieczarki. wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 15.09.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider, 23.07.2017

    Omlet powinien być bez mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna, 09.07.2017

    Omlet jest fantastyczny w smaku, puszysty i delikatny. Mimo, że smażyłam do końca. Na pewno nie raz będę go sobie robiła na śniadanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pola Kot

    Pola Kot, 05.07.2017

    Błagam, tylko nie " omleta"!!! OMLET !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna michura

    krystyna michura, 01.05.2017

    omlet pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Romanowicz Batog

    Danuta Romanowicz Batog, 06.10.2016

    ja tez sie pytam ale mysle zeby bylo bardziej syte chyba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jastrzębski

    Jacek Jastrzębski, 04.10.2016

    Po co ta mąka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Burzyńska

    Ilona Burzyńska, 20.09.2016

    wyglada smakowicie;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem

Omlety – puszyste jajeczne placki, są podawane zarówno na słono, jak i na słodko. W wytrawnej wersji z warzywami, mogą stanowić też smaczny posiłek na obiad. Jest kilka rodzajów omletów, na przykład włoskie czy angielskie. Te ostatnie są wyjątkowo delikatne, ponieważ używa się do ich przyrządzenia ubitej piany z białek. Po połączeniu z żółtkami w jednolitą masę, smaży się je i ewentualnie dopieka w piekarniku. Przygotowując omlet z warzywami, zacznij od podsmażenia ich na patelni. Sprawdzą się prawie wszystkie. Spróbuj np. mieszanki papryki, pomidorów, cebuli i awokado. Następnie na małym ogniu smaż masę jajeczną. Kiedy lekko się zetnie, nałóż farsz i smaż dalej, pod przykryciem, aż omlet będzie gotowy. Warzywa posyp żółtym serem, a omlet złóż na pół. Podaj go samodzielnie, albo z ziołowym dipem na bazie majonezu, jogurtu i wybranych dodatków. Omlet z warzywami będzie dobrze smakował również z sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem. Sprawdź, w jakiej wersji najbardziej posmakuje Tobie.