Omlet biszkoptowy – na słono i na słodko. Jak go zrobić?

Omlet biszkoptowy to pyszna propozycja śniadaniowa, która w konsystencji przypomina delikatny puch. Chcecie spróbować tego dania? Dobrze się składa, ponieważ przygotowaliśmy dla Was poradnik, jak zrobić go w kilka minut. Omlet biszkoptowy przypadnie do gustu osobom, które kochają słodkie poranki, ale nie tylko! Pokażemy również, jak przygotować go w wersji na słono. Zapraszamy!

Omlet biszkoptowy – co to?

Omlet biszkoptowy to rodzaj dania, które charakteryzuje się dużą objętością i puszystością. Można podawać go na słono lub słodko, wszystko zależy od Waszych preferencji. Sekretnym składnikiem w omlecie biszkoptowym są ubite na sztywno białka, które pełnią funkcję spulchniającą. To danie z pewnością zasmakuje osobom, które lubią delikatne konsystencje potraw. Spróbujcie omletu biszkoptowego, a z pewnością zostanie on w Waszym menu na dłużej! Poznajcie nasz przepis na przygotowanie tego znakomitego dania.

Jak zrobić omlet biszkoptowy krok po kroku?

Znudził Wam się już tradycyjny omlet z samych jajek i szukacie urozmaicenia? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jego nową wersję. Uwaga! Puszysty omlet biszkoptowy błyskawicznie znika z talerza...

  • Przygotujcie 3 jajka i zacznijcie od oddzielenia białek od żółtek. Możecie użyć do tego lejka lub butelki po napoju. Zróbcie to dokładnie, ponieważ inaczej ubicie sztywnej piany może się nie udać.
  • Oddzieliliście już białka od żółtka? Dobra robota! Ubijajcie białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • Do piany dodajcie odrobinę cukru oraz żółtka, a następnie zmiksujcie całość. Pora na dodanie kolejnych składników, czyli dwóch łyżek stołowych mąki i mleka. Ponownie zmiksujcie masę.
  • Dodajcie na patelnię 2 łyżeczki masła i dobrze ją rozgrzejcie. Co dalej? Wlejcie do naczynia masę, a następnie przykryjcie ją przykrywką. Smażcie omlet biszkoptowy przez około 5 minut, a następnie obróćcie go na drugą stronę. Gotowe!
  • Nie zapominajcie o dodatkach. Omlet biszkoptowy na słodko doskonale smakuje z dżemami, kremami orzechowymi, bitą śmietaną i owocami. Wybierzcie ulubione składniki i stwórzcie śniadanie mistrzów!

Omlet biszkoptowy na słono

Wolicie słone potrawy? Omlet biszkoptowy równie świetnie smakuje w takiej wersji, musicie jedynie zrezygnować z dodania cukru do masy. Cała reszta to znakomite dodatki! Możecie podać omlet biszkoptowy z serkiem śmietanowym, łososiem i rukolą. Dobrze sprawdzą się również grillowane lub świeże warzywa. Jeżeli nie wyobrażacie sobie śniadania bez wędliny, to dodajcie również ulubioną szynkę. Fani sera mogą posypać omlet ulubionym rodzajem, np. goudą lub cheddarem. Stwórzcie wymarzoną kompozycję i cieszcie się smakiem puszystego omletu biszkoptowego.

Nasze przepisy w Waszym domu

Omlet biszkoptowy to naprawdę smaczna opcja. Mamy nadzieję, że niedługo sami się o tym przekonacie. Poznajcie kilka przepisów na dodatki do tej potrawy!

Czy są z nami fani konfitury z jabłek? Ten słodki dodatek doskonale sprawdzi się na biszkoptowym omlecie! Aż sami zazdrościmy Wam tak pysznego śniadania. Dla dorosłych polecamy konfiturę ze śliwek z rumem.

Biszkoptowy omlet świetnie smakuje w towarzystwie orzeźwiających napojów. Zaserwujcie również na śniadanie pyszny koktajl brzoskwiniowy i cieszcie się energią na cały dzień!

Chcecie spróbować tradycyjnego, koreańskiego przysmaku? Przygotujecie go w zaledwie 15 minut. Poznajcie nasz przepis na koreański omlet i przenieście się w kulinarną podróż. Smacznego!