Papryka w cieście - w panierce: panierowana | Przepisy.pl pixel

Papryka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

738 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

965 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone papryki pokrój w paski, posyp majerankiem.

Papryka w cieście - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i piwem na gładką masę.

Papryka w cieście - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz do smażenia (może to być olej). Paski papryki zanurzaj w cieście i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Uważaj, aby papryki nie popękały.

Papryka w cieście - Krok 3

Krok 4

Gdy papryki zbrązowieją, osącz je z tłuszczu układając na papierowym ręczniku.

Papryka w cieście - Krok 4

Krok 5

Oddzielnie przygotuj sos mieszając zawartość opakowania Fix Kurczak słodko – kwaśny Knorr z wodą. Całość zagotuj. Gotową paprykę podawaj z sosem w oddzielnym naczyniu.

Papryka w cieście - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Halina Borucka

    Halina Borucka , 03.08.2017

    Ile mąki trzeba dać na ciasto??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graph exem Karolina Juczcic

    graph exem Karolina Juczcic , 21.11.2016

    Od lat brakuje w przepisie proporcji mąki. Dodatkowo, że 100 ml piwa nie starczy ciasta na dwie papryki. Proponuję robić od razu z 200 ml piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka w cieściePapryka w cieście

Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe papryki. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w paski, a następnie posyp obficie majerankiem, który możesz zastąpić wyrazistszym w smaku cząbrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem, a następnie połącz wymienione składniki za pomocą drewnianej łyżki na gęstą masę o spójnej konsystencji. Paprykowe paski zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na wcześniej rozgrzanym tłuszczu, dbając jednocześnie o to, aby warzywa nie popękały. Gdy nabiorą lekko brązowego koloru na każdej ze stron, ściągnij je z patelni. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się dzięki odsączeniu warzyw na jednorazowych ręcznikach kuchennych. W osobnym naczyniu przygotuj sos słodko-kwaśny i podawaj go z papryką w cieście. Przedstawioną w tym przepisie metodą przygotujesz smaczne przekąski również z innych warzyw. Wypróbuj np. panierowanych kawałków marchewki lub korzenia pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.