Papryka w cieście - w panierce: panierowana | Przepisy.pl pixel

Papryka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

999 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1742 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone papryki pokrój w paski, posyp majerankiem.

Papryka w cieście - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i piwem na gładką masę.

Papryka w cieście - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz do smażenia (może to być olej). Paski papryki zanurzaj w cieście i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Uważaj, aby papryki nie popękały.

Papryka w cieście - Krok 3

Krok 4

Gdy papryki zbrązowieją, osącz je z tłuszczu układając na papierowym ręczniku.

Papryka w cieście - Krok 4

Krok 5

Oddzielnie przygotuj sos mieszając zawartość opakowania Fix Kurczak słodko – kwaśny Knorr z wodą. Całość zagotuj. Gotową paprykę podawaj z sosem w oddzielnym naczyniu.

Papryka w cieście - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • martha

    martha , 31.12.2024

    na 100ml piwa 100g mąki, ale ja robię z podwójnej ilości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borucka

    Halina Borucka , 03.08.2017

    Ile mąki trzeba dać na ciasto??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graph exem Karolina Juczcic

    graph exem Karolina Juczcic , 21.11.2016

    Od lat brakuje w przepisie proporcji mąki. Dodatkowo, że 100 ml piwa nie starczy ciasta na dwie papryki. Proponuję robić od razu z 200 ml piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka w cieściePapryka w cieście

Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe papryki. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w paski, a następnie posyp obficie majerankiem, który możesz zastąpić wyrazistszym w smaku cząbrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem, a następnie połącz wymienione składniki za pomocą drewnianej łyżki na gęstą masę o spójnej konsystencji. Paprykowe paski zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na wcześniej rozgrzanym tłuszczu, dbając jednocześnie o to, aby warzywa nie popękały. Gdy nabiorą lekko brązowego koloru na każdej ze stron, ściągnij je z patelni. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się dzięki odsączeniu warzyw na jednorazowych ręcznikach kuchennych. W osobnym naczyniu przygotuj sos słodko-kwaśny i podawaj go z papryką w cieście. Przedstawioną w tym przepisie metodą przygotujesz smaczne przekąski również z innych warzyw. Wypróbuj np. panierowanych kawałków marchewki lub korzenia pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.