Papryka w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

595 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

750 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone papryki pokrój w paski, posyp majerankiem.

Papryka w cieście - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i piwem na gładką masę.

Papryka w cieście - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz do smażenia (może to być olej). Paski papryki zanurzaj w cieście i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Uważaj, aby papryki nie popękały.

Papryka w cieście - Krok 3

Krok 4

Gdy papryki zbrązowieją, osącz je z tłuszczu układając na papierowym ręczniku.

Papryka w cieście - Krok 4

Krok 5

Oddzielnie przygotuj sos mieszając zawartość opakowania Fix Kurczak słodko – kwaśny Knorr z wodą. Całość zagotuj. Gotową paprykę podawaj z sosem w oddzielnym naczyniu.

Papryka w cieście - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Halina Borucka

    Halina Borucka , 03.08.2017

    Ile mąki trzeba dać na ciasto??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graph exem Karolina Juczcic

    graph exem Karolina Juczcic , 21.11.2016

    Od lat brakuje w przepisie proporcji mąki. Dodatkowo, że 100 ml piwa nie starczy ciasta na dwie papryki. Proponuję robić od razu z 200 ml piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka w cieściePapryka w cieście

Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe papryki. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w paski, a następnie posyp obficie majerankiem, który możesz zastąpić wyrazistszym w smaku cząbrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem, a następnie połącz wymienione składniki za pomocą drewnianej łyżki na gęstą masę o spójnej konsystencji. Paprykowe paski zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na wcześniej rozgrzanym tłuszczu, dbając jednocześnie o to, aby warzywa nie popękały. Gdy nabiorą lekko brązowego koloru na każdej ze stron, ściągnij je z patelni. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się dzięki odsączeniu warzyw na jednorazowych ręcznikach kuchennych. W osobnym naczyniu przygotuj sos słodko-kwaśny i podawaj go z papryką w cieście. Przedstawioną w tym przepisie metodą przygotujesz smaczne przekąski również z innych warzyw. Wypróbuj np. panierowanych kawałków marchewki lub korzenia pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.