Szalotka glazurowana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szalotka glazurowana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

0.5 kilograma

3 sztuki

1 łyżka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki obierz i gotuj przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku, osącz.

Krok 2

Na patelni rozpuść cukier, nie mieszając, tylko lekko potrząsając.

Krok 3

Dodaj masło, kiedy się rozpuści włóż cebulki i smaż aż się zarumienią.

Krok 4

Dodaj goździki i wlej bulion. Duś na wolnym ogniu przez około 30 minut do czasu, gdy cebulki zmiękną, a sos stanie się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szalotka glazurowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej