
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
250 gramów
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce połącz fetę z przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Krok 2
Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty. Na środku każdego za pomocą łyżki połóż nadzienie serowe.

Krok 3
Każdy kwadrat złóż po przekątnej, formując trójkąty. Brzegi zlep za pomocą widelca.

Krok 4
Przełóż trójkąty na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, zwracając szczególną uwagę na brzegi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut. Takie paszteciki doskonale posłużą jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z serem feta
Subtelne urozmaicenie smaków odświeży twoje codzienne menu. Jeżeli szukasz oryginalnego dodatku do zup lub po prostu smakowitej przekąski – wypróbuj paszteciki z serem feta. Pyszne, niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, właśnie takimi cechami powinna odznaczać się idealna przekąska, prawda?
Dla kogo?
Chrupiące paszteciki z delikatnym i kremowym nadzieniem uwiodą każdego. Pyszny sam w sobie ser feta nie potrzebuje dodatków, by smakować wyśmienicie, dlatego w tym przepisie towarzyszy mu tylko pachnący szczypiorek. Dodaj do niego świeżo zmielony, czarny pieprz oraz jajko i farsz pasztecików z serem feta gotowy. Do tego przysmaku zapałasz gorącym uczuciem od pierwszego kęsa.
Na jaką okazję?
Po wykonaniu nadzienia do pasztecików z serem feta wystarczy wyłożyć je na kwadraciki z ciasta francuskiego i zawinąć boki po przekątnej. W ten sposób powstaną gotowe do pieczenia niewielkie, serowe trójkąty. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z serem mogą więc być twoim kołem ratunkowym, gdy przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą, a mimo to chcesz ugościć ich czymś smacznym.
Czy wiesz, że?
Aby paszteciki wyszły chrupiące i rumiane, jeszcze przed włożeniem do piekarnika posmaruj je dokładnie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu prostemu manewrowi ciasto francuskie z serem feta będzie prezentować się jeszcze bardziej zachęcająco.
Dla urozmaicenia:
Lista potrzebnych składników nie jest długa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco pokombinować z przepisem na ciasto francuskie z serem feta i szczypiorkiem. Lubisz pikantne smaki? Dodaj odrobinę pikantnej papryki.