Paszteciki z serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

250 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz fetę z przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Paszteciki z serem feta - Krok 1

Krok 2

Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty. Na środku każdego za pomocą łyżki połóż nadzienie serowe.

Paszteciki z serem feta - Krok 2

Krok 3

Każdy kwadrat złóż po przekątnej, formując trójkąty. Brzegi zlep za pomocą widelca.

Paszteciki z serem feta - Krok 3

Krok 4

Przełóż trójkąty na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, zwracając szczególną uwagę na brzegi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut. Takie paszteciki doskonale posłużą jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

Paszteciki z serem feta - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Sledzinska Sledzinska

    Ewa Sledzinska Sledzinska , 02.01.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Br

    Jolanta Br , 12.07.2017

    Czy można ciasto francuskie zastąpić drożdżowym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 12.03.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.02.2016

    slabe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z serem fetaPaszteciki z serem feta

Subtelne urozmaicenie smaków odświeży twoje codzienne menu. Jeżeli szukasz oryginalnego dodatku do zup lub po prostu smakowitej przekąski – wypróbuj paszteciki z serem feta. Pyszne, niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, właśnie takimi cechami powinna odznaczać się idealna przekąska, prawda? 

Dla kogo?

Chrupiące paszteciki z delikatnym i kremowym nadzieniem uwiodą każdego. Pyszny sam w sobie ser feta nie potrzebuje dodatków, by smakować wyśmienicie, dlatego w tym przepisie towarzyszy mu tylko pachnący szczypiorek. Dodaj do niego świeżo zmielony, czarny pieprz oraz jajko i farsz pasztecików z serem feta gotowy. Do tego przysmaku zapałasz gorącym uczuciem od pierwszego kęsa.

Na jaką okazję?

Po wykonaniu nadzienia do pasztecików z serem feta wystarczy wyłożyć je na kwadraciki z ciasta francuskiego i zawinąć boki po przekątnej. W ten sposób powstaną gotowe do pieczenia niewielkie, serowe trójkąty. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z serem mogą więc być twoim kołem ratunkowym, gdy przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą, a mimo to chcesz ugościć ich czymś smacznym.

Czy wiesz, że?

Aby paszteciki wyszły chrupiące i rumiane, jeszcze przed włożeniem do piekarnika posmaruj je dokładnie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu prostemu manewrowi ciasto francuskie z serem feta będzie prezentować się jeszcze bardziej zachęcająco.

Dla urozmaicenia:

Lista potrzebnych składników nie jest długa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco pokombinować z przepisem na ciasto francuskie z serem feta i szczypiorkiem. Lubisz pikantne smaki? Dodaj odrobinę pikantnej papryki.