Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
Krok 3
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
Krok 4
Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut. Podawaj ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą
Jeśli szukacie ciekawej inspiracji na przekąskę lub oryginalne menu obiadowe, zainteresujcie się kuchnią włoską. Ciasto francuskie z serem feta i pomidorami sprawdzi się w tej roli idealnie. Może być nie tylko daniem głównym, ale także doskonałą przystawką. Wystarczy ciasto, pomidorki, ser, bazylia, orzeszki pinii, jajko, przyprawy i obowiązkowo tarty parmezan. To klucz do Waszego kulinarnego sukcesu. Ciasto francuskie z pomidorami i serem feta przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zatem: czas start! Dla kogo? Ciasto francuskie z pomidorami fetą przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i aromatycznych dań. Zachwyci także zwolenników kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Ciasto francuskie z fetą i pomidorami to doskonała propozycja na imprezę. Potrawę możecie zaserwować w formie przystawki lub dania głównego. Ciasto francuskie z warzywami i serem feta idealnie sprawdzi się także podczas rodzinnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest placek z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego. Drugie z kolej stanowi warstwa przygotowana z masła i mąki.
Dla urozmaicenia:
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą możesz po upieczeniu ozdobić listkami świeżej bazylii. Dodadzą prawdziwie włoskiego klimatu.