Ciasto francuskie z pomidorami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

czyli chrupiące torciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

714 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.

Krok 4

Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut. Podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z pomidorami i fetąCiasto francuskie z pomidorami i fetą

Jeśli szukacie ciekawej inspiracji na przekąskę lub oryginalne menu obiadowe, zainteresujcie się kuchnią włoską. Ciasto francuskie z serem feta i pomidorami sprawdzi się w tej roli idealnie. Może być nie tylko daniem głównym, ale także doskonałą przystawką. Wystarczy ciasto, pomidorki, ser, bazylia, orzeszki pinii, jajko, przyprawy i obowiązkowo tarty parmezan. To klucz do Waszego kulinarnego sukcesu. Ciasto francuskie z pomidorami i serem feta przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zatem: czas start! Dla kogo? Ciasto francuskie z pomidorami fetą przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i aromatycznych dań. Zachwyci także zwolenników kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Ciasto francuskie z fetą i pomidorami to doskonała propozycja na imprezę. Potrawę możecie zaserwować w formie przystawki lub dania głównego. Ciasto francuskie z warzywami i serem feta idealnie sprawdzi się także podczas rodzinnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest placek z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego. Drugie z kolej stanowi warstwa przygotowana z masła i mąki.

Dla urozmaicenia:

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą możesz po upieczeniu ozdobić listkami świeżej bazylii. Dodadzą prawdziwie włoskiego klimatu.