Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

czyli chrupiące torciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

310 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.

Krok 4

Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut. Podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z pomidorami i fetąCiasto francuskie z pomidorami i fetą

Jeśli szukacie ciekawej inspiracji na przekąskę lub oryginalne menu obiadowe, zainteresujcie się kuchnią włoską. Ciasto francuskie z serem feta i pomidorami sprawdzi się w tej roli idealnie. Może być nie tylko daniem głównym, ale także doskonałą przystawką. Wystarczy ciasto, pomidorki, ser, bazylia, orzeszki pinii, jajko, przyprawy i obowiązkowo tarty parmezan. To klucz do Waszego kulinarnego sukcesu. Ciasto francuskie z pomidorami i serem feta przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zatem: czas start! Dla kogo? Ciasto francuskie z pomidorami fetą przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i aromatycznych dań. Zachwyci także zwolenników kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Ciasto francuskie z fetą i pomidorami to doskonała propozycja na imprezę. Potrawę możecie zaserwować w formie przystawki lub dania głównego. Ciasto francuskie z warzywami i serem feta idealnie sprawdzi się także podczas rodzinnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest placek z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego. Drugie z kolej stanowi warstwa przygotowana z masła i mąki.

Dla urozmaicenia:

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą możesz po upieczeniu ozdobić listkami świeżej bazylii. Dodadzą prawdziwie włoskiego klimatu.