Czy ser feta można mrozić? Mrożenie fety
Została wam większa ilość fety i zastanawiacie się, czy ser feta można mrozić, a później wykorzystać do pizzy, zapiekanek lub sałatki? Sprawdźcie, co technika kulinarna mówi o mrożeniu sera.
Czy ser feta można mrozić?
W serze feta jest dość dużo wody, więc z zasady nie poleca się go mrozić, bo rozmrożony traci swoją konsystencję. Wskazówka ta nie dotyczy jednak potraw z dodatkiem fety, bo ilość sera jest w nich niewielka, co zwykle nie wpływa ujemnie na jakość takich dań. Naleśniki z serem, tarty oraz dania jednogarnkowe z fetą mogą być z powodzeniem mrożone, ale całe kawałki fety już niekoniecznie, chyba że nie będzie wam przeszkadzało, że rozmrożony ser się pokruszy.
Mrożenie fety – jak robić to poprawnie?
Jeśli mimo wszystko chcecie zamrozić fetę i niestraszna wam zmiana tekstury, możecie przed mrożeniem pokroić ser w plastry lub w kostkę. Rozdrobnienie sera w docelowy sposób ma konkretny powód – po rozmrożeniu feta po prostu się kruszy i wtedy pokrojenie jej w preferowany sposób jest prawie niewykonalne. Fetę przygotowaną do mrożenia najlepiej owinąć pergaminem lub folią aluminiową, a następnie włożyć do woreczka strunowego lub do specjalnego pojemnika na mrożonki. Opakowanie warto też opisać datą zamrożenia.
Jeśli chcecie zapobiec sklejaniu się kawałków sera feta, możecie je wstępnie zamrozić rozłożone na blaszce, a dopiero później wsypać do jednego opakowania. Tak zamrożony ser wykorzystacie do zapiekanek, sałatek, faszerowanych warzyw i dania lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta.
Komentarze (0)