Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę kiszoną gotujemy również 30 minut. Wszystko odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy razem z pieprzem, majerankiem, szczyptą Delikatu Knorr oraz jedną kostką smażonej cebulki Knorr.

Krok 2

Rozkładamy na pergaminie płat gotowego ciasta francuskiego. Dzielimy je na prostokąty. Powinno ich wyjść ok. 16.

Krok 3

Na każdy wycięty prostokąt ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce farszu. Zaklejamy jak pierogi i układamy na blasze.

Krok 4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK Gotowe ciasto francuskie to dobry pomysł, przed świętami liczy się każda chwila. Dzięki temu przepis jest szybki. Dodałabym do farszu namoczone suszone śliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiegoŚwiąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego są popularnym dodatkiem, który doskonale pasuje na wigilijny stół. Świetnie komponują się one zwłaszcza z klarownym czerwonym barszczem. Jak je przygotować? Rozpocznij od przyrządzenia smacznego i dobrze doprawionego farszu. Suszone grzyby (warto wybrać borowiki, które świetnie połączą się ze smakiem reszty składników) należy namaczać przez noc w wodzie. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i tym samym łatwiejsze będzie ich późniejsze krojenie. Tak przygotowane gotuj przez sugerowany czas, równocześnie gotując kapustę. Do nadzienia sprawdzi się w szczególności ta, która została ukiszona. Odpowiednio miękkie produkty drobno pokrój i dopraw. Z przypraw wybieraj nie tylko pieprz i majeranek, ale również cząber, który świetnie podkreśli walory smakowe grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy, pora na ciasto. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując to mrożone. Wystarczy rozłożyć je na pergaminie i podzielić na prostokąty. Na każdym z nich należy umieścić łyżkę farszu i zakleić tak, jak pierogi. Ich wierzch możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać – wedle uznania – kminkiem, sezamem czy nasionami czarnuszki. Dobrze wypieczone paszteciki podawaj, gdy tylko wystygną. Najlepiej smakować będą świeże. Sprawdź nasz przepis i przyrządź wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.