Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego
średnie
38 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby moczymy przez noc w wodzie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę kiszoną gotujemy również 30 minut. Wszystko odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy razem z pieprzem, majerankiem, szczyptą Delikatu Knorr oraz jedną kostką smażonej cebulki Knorr.
Krok 2
Rozkładamy na pergaminie płat gotowego ciasta francuskiego. Dzielimy je na prostokąty. Powinno ich wyjść ok. 16.
Krok 3
Na każdy wycięty prostokąt ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce farszu. Zaklejamy jak pierogi i układamy na blasze.
Krok 4
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego są popularnym dodatkiem, który doskonale pasuje na wigilijny stół. Świetnie komponują się one zwłaszcza z klarownym czerwonym barszczem. Jak je przygotować? Rozpocznij od przyrządzenia smacznego i dobrze doprawionego farszu. Suszone grzyby (warto wybrać borowiki, które świetnie połączą się ze smakiem reszty składników) należy namaczać przez noc w wodzie. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i tym samym łatwiejsze będzie ich późniejsze krojenie. Tak przygotowane gotuj przez sugerowany czas, równocześnie gotując kapustę. Do nadzienia sprawdzi się w szczególności ta, która została ukiszona. Odpowiednio miękkie produkty drobno pokrój i dopraw. Z przypraw wybieraj nie tylko pieprz i majeranek, ale również cząber, który świetnie podkreśli walory smakowe grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy, pora na ciasto. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując to mrożone. Wystarczy rozłożyć je na pergaminie i podzielić na prostokąty. Na każdym z nich należy umieścić łyżkę farszu i zakleić tak, jak pierogi. Ich wierzch możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać – wedle uznania – kminkiem, sezamem czy nasionami czarnuszki. Dobrze wypieczone paszteciki podawaj, gdy tylko wystygną. Najlepiej smakować będą świeże. Sprawdź nasz przepis i przyrządź wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.