Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę kiszoną gotujemy również 30 minut. Wszystko odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy razem z pieprzem, majerankiem, szczyptą Delikatu Knorr oraz jedną kostką smażonej cebulki Knorr.

Krok 2

Rozkładamy na pergaminie płat gotowego ciasta francuskiego. Dzielimy je na prostokąty. Powinno ich wyjść ok. 16.

Krok 3

Na każdy wycięty prostokąt ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce farszu. Zaklejamy jak pierogi i układamy na blasze.

Krok 4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiegoŚwiąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego są popularnym dodatkiem, który doskonale pasuje na wigilijny stół. Świetnie komponują się one zwłaszcza z klarownym czerwonym barszczem. Jak je przygotować? Rozpocznij od przyrządzenia smacznego i dobrze doprawionego farszu. Suszone grzyby (warto wybrać borowiki, które świetnie połączą się ze smakiem reszty składników) należy namaczać przez noc w wodzie. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i tym samym łatwiejsze będzie ich późniejsze krojenie. Tak przygotowane gotuj przez sugerowany czas, równocześnie gotując kapustę. Do nadzienia sprawdzi się w szczególności ta, która została ukiszona. Odpowiednio miękkie produkty drobno pokrój i dopraw. Z przypraw wybieraj nie tylko pieprz i majeranek, ale również cząber, który świetnie podkreśli walory smakowe grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy, pora na ciasto. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując to mrożone. Wystarczy rozłożyć je na pergaminie i podzielić na prostokąty. Na każdym z nich należy umieścić łyżkę farszu i zakleić tak, jak pierogi. Ich wierzch możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać – wedle uznania – kminkiem, sezamem czy nasionami czarnuszki. Dobrze wypieczone paszteciki podawaj, gdy tylko wystygną. Najlepiej smakować będą świeże. Sprawdź nasz przepis i przyrządź wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.