Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę kiszoną gotujemy również 30 minut. Wszystko odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy razem z pieprzem, majerankiem, szczyptą Delikatu Knorr oraz jedną kostką smażonej cebulki Knorr.

Krok 2

Rozkładamy na pergaminie płat gotowego ciasta francuskiego. Dzielimy je na prostokąty. Powinno ich wyjść ok. 16.

Krok 3

Na każdy wycięty prostokąt ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce farszu. Zaklejamy jak pierogi i układamy na blasze.

Krok 4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK Gotowe ciasto francuskie to dobry pomysł, przed świętami liczy się każda chwila. Dzięki temu przepis jest szybki. Dodałabym do farszu namoczone suszone śliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiegoŚwiąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego są popularnym dodatkiem, który doskonale pasuje na wigilijny stół. Świetnie komponują się one zwłaszcza z klarownym czerwonym barszczem. Jak je przygotować? Rozpocznij od przyrządzenia smacznego i dobrze doprawionego farszu. Suszone grzyby (warto wybrać borowiki, które świetnie połączą się ze smakiem reszty składników) należy namaczać przez noc w wodzie. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i tym samym łatwiejsze będzie ich późniejsze krojenie. Tak przygotowane gotuj przez sugerowany czas, równocześnie gotując kapustę. Do nadzienia sprawdzi się w szczególności ta, która została ukiszona. Odpowiednio miękkie produkty drobno pokrój i dopraw. Z przypraw wybieraj nie tylko pieprz i majeranek, ale również cząber, który świetnie podkreśli walory smakowe grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy, pora na ciasto. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując to mrożone. Wystarczy rozłożyć je na pergaminie i podzielić na prostokąty. Na każdym z nich należy umieścić łyżkę farszu i zakleić tak, jak pierogi. Ich wierzch możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać – wedle uznania – kminkiem, sezamem czy nasionami czarnuszki. Dobrze wypieczone paszteciki podawaj, gdy tylko wystygną. Najlepiej smakować będą świeże. Sprawdź nasz przepis i przyrządź wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.