Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę kiszoną gotujemy również 30 minut. Wszystko odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy razem z pieprzem, majerankiem, szczyptą Delikatu Knorr oraz jedną kostką smażonej cebulki Knorr.

Krok 2

Rozkładamy na pergaminie płat gotowego ciasta francuskiego. Dzielimy je na prostokąty. Powinno ich wyjść ok. 16.

Krok 3

Na każdy wycięty prostokąt ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce farszu. Zaklejamy jak pierogi i układamy na blasze.

Krok 4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiegoŚwiąteczne paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego są popularnym dodatkiem, który doskonale pasuje na wigilijny stół. Świetnie komponują się one zwłaszcza z klarownym czerwonym barszczem. Jak je przygotować? Rozpocznij od przyrządzenia smacznego i dobrze doprawionego farszu. Suszone grzyby (warto wybrać borowiki, które świetnie połączą się ze smakiem reszty składników) należy namaczać przez noc w wodzie. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i tym samym łatwiejsze będzie ich późniejsze krojenie. Tak przygotowane gotuj przez sugerowany czas, równocześnie gotując kapustę. Do nadzienia sprawdzi się w szczególności ta, która została ukiszona. Odpowiednio miękkie produkty drobno pokrój i dopraw. Z przypraw wybieraj nie tylko pieprz i majeranek, ale również cząber, który świetnie podkreśli walory smakowe grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy, pora na ciasto. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując to mrożone. Wystarczy rozłożyć je na pergaminie i podzielić na prostokąty. Na każdym z nich należy umieścić łyżkę farszu i zakleić tak, jak pierogi. Ich wierzch możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać – wedle uznania – kminkiem, sezamem czy nasionami czarnuszki. Dobrze wypieczone paszteciki podawaj, gdy tylko wystygną. Najlepiej smakować będą świeże. Sprawdź nasz przepis i przyrządź wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.