Jajka faszerowane pieczarkami i natką pietruszki
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka obierz, przekrój na połowy, a żółtka wyjmij.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj i zeszklij. Dodaj pieczarki i usmaż.
Krok 3
Zdejmij z patelni, dodaj do żółtek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i majonezem.
Krok 4
Białka jajek wypełnij farszem, a następnie ułóż na półmisku grubo wysmarowanym majonezem lub na kawałkach papryki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej