
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
3 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1 centymetra, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na kilka minut.

Krok 2
Piecz przez 15 minut na naoliwionym ruszcie.

Krok 3
W międzyczasie wymieszaj drobno posiekany czosnek z serem, bułką tartą i trzema łyżkami oliwy.

Krok 4
Plastry bakłażana zdejmij z rusztu i posmaruj je panierką z serem po niegrillowanej stronie.

Krok 5
Piecz je nadal - do momentu, gdy ser nabierze koloru. Podawaj gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażany z grilla
Bakłażany z oliwą i przyprawami upieczone na ruszcie nabierają szczególnej słodyczy i aromatu. W naszym przepisie proponujemy bakłażan z chrupką pierzynką sera, bułeczki tartej i czosnku. Doskonałe danie domowe przyjęcia.
Aksamitny bakłażan, aromatyczna oliwa z oliwek i chrupiąca chmurka z bułki tartej – to zestaw, którego nie może zabraknąć na grillu lub letnim przyjęciu w stylu południa Europy. W Polsce wiele osób unika przygotowywania dań z bakłażanem, bo źle zrobiony, jest gorzki. Goryczkę jednak łatwo z niego usunąć, istnieje na to prosty trik szefów kuchni – pokrojone w cienkie plastry bakłażany wystarczy obficie posilić i pozostawić, aż puszczą sok, a następnie wysuszyć je ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku a bakłażan będzie smaczny i delikatny. Z plastrów bakłażana możesz zrobić mini przekąski np. grillowane bakłażany z panierką. Hiszpanie bardzo chętnie zjadają je na zimno w formie tapas, czyli przystawek na jeden kęs. Serwuje się je zazwyczaj podczas imprez, jako przekąskę do piwa lub lokalnego wina. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by te małe cudeńka zrobić nad Wisłą i podać np. z piwem pszenicznym. Pamiętaj, że bakłażan lubi czosnek. Nie żałuj go.